Středočeský kraj dokončuje muzeum, na které nedostal dotaci

Mladá Boleslav – Středočeský kraj dokončuje na Mladoboleslavsku dvě velké stavby za souhrnných 300 milionů. Obě se výrazně prodražily – stavbu sportovně-rekreačního areálu ve Vrchbělé poznamenaly nejenom pochybnosti při tendru, ale také vysoké vícenáklady. Muzeum letectví na boleslavském letišti zase nezískalo dotaci, a tak bude muset všechno zaplatit sám kraj.

Za stavbu mladoboleslavského leteckého muzea zaplatí Středočeský kraj 150 milionů korun. Zatím se podařilo postavit budovu, historická letadla ještě čekají v hangáru na nastěhování. Pro kraj ovšem muzeum nakonec představuje velkou nepříjemnost – na základní kámen sice poklepal spolu s hejtmanem i ředitel úřadu středočeské regionální rady, ta však nakonec projektu dotaci nepřiznala. „Ukazuje to na objektivitu hodnocení žádosti, která bohužel nezískala dostatek bodů. Z hlediska ceny a vůbec řešení je to velice nadstandardní projekt,“ řekl ředitel dotačního úřadu Tomáš Novotný.

Že stavba začala i bez dotací, bylo pro vedení kraje překvapení. Hejtman Josef Řihák (ČSSD) přiznal, že zahájení stavby schválil úředník krajského úřadu, nechce však sdělit, kdo to byl. „Ponese za to vinu,“ zdůraznil ovšem hejtman.

Hejtman Josef Řihák po prohlídce budovy muzea:

„Proti stavbě nic nemám, je to přece nádhera. Akorát bohužel musíme těch 150 milionů dát ze svého.“

Pro středočeskou pokladnu ale položka letecké muzeum neskončí na 150 milionech za jeho vybudování. Opoziční krajský zastupitel a boleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS) upozornil, že bude nutné dotovat i provoz muzea. Právě proto samo město odmítlo expozici vytvořit. „Když to porovnám s koupalištěm, kde je návštěvnost zhruba 80 000, a přesto to není rentabilní, aby se rozpočet vyrovnal,“ řekl Nwelati. Kolik peněz provoz budovy spolkne, zatím vedení kraje neví. Nové letecké muzeum by se návštěvníkům mohlo otevřít už v květnu.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Hejtman Řihák na cestě po Mladoboleslavsku navštívil kromě budoucího muzea také vznikající rekreační a sportovní areál ve Vrchbělé. Za jeho stavbu zaplatí kraj přes 140 milionů. Stavba zaujala vedení regionu zejména vícepracemi za 28 milionů korun. V co se tyto peníze „proměnily“, už je ale dobře patrné – in-linové a běžecké trasy v délce 7 km jsou hotové, finišuje i stavba turistického centra.