Referenda začala s volbami v Plzni i na dalších místech

Plzeň – Současně s prezidentskými volbami lidé na několika místech rozhodují také o budoucnosti svých obcí či měst. Největší rozsah z referend, která jsou vyhlášena na pátek a sobotu, má hlasování o připravovaném plzeňském obchodním centru Corso. Proti vůli radnice ho vyhlásil Krajský soud v Plzni, soudně bylo nařízeno také referendum o radnici v Praze 7. Referenda vyhlásily také radnice v Písku, Zábřehu na Šumpersku, Kobeřicích na Opavsku, Březové-Olešku u Prahy a Bukově na Žďársku.

Velmi horkým tématem plzeňského života je v posledních měsících plánovaná stavba obchodního centra na břehu Radbuzy na místě zbouraného Domu kultury. Městské zastupitelstvo sice odmítlo referendum vyhlásit, ale na podzim ho nařídil krajský soud. 

Otázka plzeňského referenda:

Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest?

Přípravy na referendum provázely ostré spory – investor, firma Amádeus, která chce obchodní centrum postavit, vyhrožoval, že v případě zastavení stavby bude od města chtít náhradu škody, kterou představitelé firmy odhadli až na miliardy korun. Aktivisté, kteří referendum prosadili, takový závěr odmítají, naopak tvrdí, že město nemusí od investora vykupovat pozemky ani platit za zmařenou investici.

Místní referendum je platné, pokud se ho účastní alespoň 35 procent oprávněných osob. Pokud ovšem chtějí, aby jejich volba byla závazná, musí nejenom přehlasovat své oponenty (tedy určitá volba musí mít podporu více než 50 procent účastníků referenda), ale současně musí stejným způsobem volit alespoň 25 procent oprávněných osob.

Například při minimální možné účasti 35 procent je tak pro závazný výsledek potřeba, aby určitá volba měla podporu přes 71 procent.

V posledním týdnu naplno probíhala kampaň, letáky odpůrců stavby se na několika místech dokonce ocitly v obálkách s lístky pro prezidentské volby. Přípravný výbor referenda se od takového činu distancoval a podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Zástupce firmy Amádeus Jan Petřík naznačil, že po referendu se kvůli letákům ve volebních obálkách společnost může obrátit na soud.

Referendum o plzeňském obchodním centru bylo spolu s referendem o nové radnici Prahy 7 první, které místo zastupitelstva vyhlásil soud. Souběžně s prezidentskými volbami se ale bude hlasovat i na dalších místech.

Další referenda 11. a 12. ledna:

  • Březová-Oleško: referendum o územním plánu
  • Bukov: referendum o geologickém průzkumu Kraví hory, kde by mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu
  • Kobeřice: referendum o prodeji budovy, ze které se má stát supermarket
  • Písek: referendum o umístění nového plaveckého bazénu
  • Zábřeh: referendum o prodeji městských pozemků pro stavbu papírny