Výstaviště ani parkoviště – co se starým ústeckým autobusovým nádražím?

Ústí nad Labem – Z bývalého autobusového nádraží uprostřed Ústí nad Labem chce jeho majitel, firma Bus.Com, vytvořit velké parkoviště pro kamiony a autobusy. Město je proti, parkoviště pro těžká vozidla v centru nechce kvůli obavám z hluku a zvýšení emisí. Radnice ovšem současně v minulosti smetla ze stolu i návrh na změnu územního plánu, když chtěl Bus.Com na místě starého autobusového nádraží postavit výstaviště. Teď firma uvažuje o žalobě na město kvůli ušlému zisku.

Společnost Bus.Com chce postavit parkoviště pro nákladní auta a autobusy nedaleko západního nádraží na ploše, kde bývalo autobusové nádraží. Ústecká radnice je jednoznačně proti – tvrdí, že by se zvýšily emise i hluk a takový provoz v centru nechce. „Je to jedna z nejvýznamnějších ploch v centru města a nemůžeme to nechat jejich libovůli. Město udělá všechny kroky, aby tam autobusy neparkovaly,“ řekl městský radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

Majitel plochy si ovšem nechal zpracovat posouzení vlivu na životní prostředí, ze kterého vyplynulo, že provoz kamionů by hluk ve městě zvýšil jenom nepatrně a emise vůbec. Navíc by nemělo jít o nějaký obří „zásobník“ kamionů. „Bylo by to 28 parkovacích stání. Maximálně by se na místě vystřídalo za den 56 vozidel,“ ubezpečoval Ústecké předseda představenstva Bus.Com Pavel Knecht s tím, že dříve zajíždělo na nádraží až 300 autobusů. Ústecký magistrát přesto oznámil, že využije všechny možnosti, které mu dává zákon, aby stavbě zabránil.

Reportáž Terezy Malecké (zdroj: ČT24)

Na výsledky posudku se příliš nadšeně netváří ani vedení Ústeckého kraje, který chce od firmy rozsáhlejší studii. „Záměr vybudování parkoviště v centru města může mít významný vliv na životní prostředí, a proto požaduje velkou EIA,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková.

Neustálé „ne“ od úřadů, zejména magistrátu, ovšem už začíná Bus.Com vadit. Téměř dva roky firma žádala o změnu územního plánu, aby se pozemek určený pro dopravu změnil na pozemek pro občanskou vybavenost. Nakonec radnice žádost zamítla. Tehdy však ještě fungovalo autobusové nádraží, mluvčí magistrátu Romana Macová uvedla, že firma poté bez předchozího upozornění nádraží uzavřela. Bus.Com nyní zvažuje, že se bude s Ústím soudit o ušlý zisk.