V severních Čechách se po Novém roce dramaticky zvýšila kriminalita

Ústecký kraj - Až dvojnásobně se po Novém roce zvýšil počet loupeží v některých částech Ústeckého kraje. Nejvíce se loupí na Teplicku. Mezi obviněnými už je i jeden amnestovaný muž. Přesto policie zatím vyšší počet loupeží do přímé souvislosti s prezidentskou amnestií nedává.

Za první dva týdny letošního roku mají tepličtí kriminalisté osm případů loupežného přepadení, což je dvakrát více než loni ve stejném období. Podobné zkušenosti mají i jejich kolegové z dalších částí regionu. „Za první dva týdny letošního roku se zvýšil počet loupežných přepadení na Teplicku a Chomutovsku,“ potvrdila mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.

Podle policistů loupí hlavně narkomani a gambleři. „Je zde hodně velká drogová kriminalita, je zde hodně heren a možností, kde utrácet peníze,“ říká teplický kriminalista Daniel Ptáček. Do jaké míry se na vyšším počtu loupeží podepsala prezidentská amnestie, zatím policie neumí odhadnout. Dosud se jí podařilo objasnit jen některé případy. „Již nyní můžeme říct, že jeden amnestovaný, osmadvacetiletý muž, se dopustil loupežného přepadení s nožem v ruce na Děčínsku,“ dodává Hyšplerová. Amnestovaného vězně zadrželi kriminalisti krátce po poslední loupeži. Na další soud čeká ve vazbě.

Reportáž Terezy Malecké (zdroj: ČT24)

Do policejních statistik se na severu Čech zapisují amnestovaní hlavně drobnými krádežemi. Kromě už objasněných loupeží se ale další bývalý vězeň dopustil ještě jednoho vážnějšího deliktu - pohlavního zneužití.