Lupič přepadl benzinku, zastřelil ho strážník

Karviná – Přepadení benzinové čerpací stanice v Karviné nepřežil dvaatřicetiletý lupič. Jeho útok překazili strážníci, po jejich zákroku byl lupič mrtev. Případem se zabývá policie, vyšetřuje okolnosti případu a oprávněnost střelby. Mluvčí karvinského magistrátu řekla, že podle informací, které má k dispozici, byl zákrok strážníků oprávněný.

Podle dostupných informací se muž ozbrojený nožem objevil pozdě večer na benzince u supermarketu v Karviné-Ráji. Při činu jej vyrušili tři strážníci. Karvinský deník uvedl, že lupič ohrožoval obsluhu čerpací stanice a po příchodu strážníků se pokusil vzít ji jako rukojmí. Jeden ze strážníků potom lupiče dvakrát vyzval, aby nůž odhodil, avšak bezvýsledně. Strážník potom dvakrát vystřelil a útočníka vážně zranil. Ten později zraněním podlehl, ačkoli na místo brzy přijeli lékaři. „Dvaatřicetiletý muž v okamžiku příjezdu záchranářů nejevil žádné známky života. Střelná poranění, která utrpěl, byla smrtelná. Postižený jim na místě podlehl ještě před příjezdem záchranné služby. Zasahující lékař již mohl jen konstatovat smrt muže,“ řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Protože městská policie spadá pod magistrát, vyšetřuje událost policie, a ne Generální inspekce bezpečnostních sborů – ta by se jí zabývala, pokud by stříleli republikoví policisté. Vyšetřovatelé si již vyžádali záznamy z malých kamer, které nosí strážníci na uniformách, a vyslechli všechny svědky. Víc ale zatím policie nechce říct. „Případ je na začátku vyšetřování. Okolnosti zákroku, příčiny a následky z taktických důvodů nelze v tuto chvíli zveřejnit. Je také předčasné dělat jakékoli závěry,“ uvedla její mluvčí Zlatuše Viačková.

Karvinský magistrát za svými muži stojí. „Předpokládáme, že podle informací, které máme, byl zásah oprávněný,“ uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swinderová. Trojice strážníků, kteří v noci zasahovali na přepadené benzince, zůstává ve službě.

Podle předsedy Asociace strážníků obecních a městských policií Miroslava Stejskala šlo zřejmě o historicky druhý případ, kdy strážník střelbou usmrtil pachatele. Předchozí případ se stal v Praze, kdy po přestřelce se strážníky zemřel řidič auta – ten vytáhl zbraň poté, co se ho městská policie pokusila zastavit. Na karvinské čerpací stanici se ovšem už jednou střílelo – v roce 2001 zastřelil státní policista muže, který se ji pokusil přepadnout.

Telefonát Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Benzínky jsou podle kriminalistů pro lupiče snadným cílem. Často mají otevřeno non-stop a je tam málo personálu. Jenom loni přepadli ozbrojení útočníci čerpací stanici v průměru každý druhý den. „Pachatelé využívají skoro až teroristických metod jako je vyhrožování polití obsluhy benzinem a zapálení,“ řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Na benzinových pumpách platí jedno zásadní pravidlo - o bezpečnostních opatřeních se nemluví. „Nikdo, kdo vlastní čerpačku, o tom nemluví, aby zbytečně nedával návod, jak na to,“ poznamenal majitel čerpací stanice Jiří Moravec.

Kromě bezpečnostních kamer jsou na benzinkách pro obsluhu například signální tlačítka napojená na policii. V pokladnách je co nejméně hotovosti, majitelé stanic peníze pravidelně odebírají a ukládájí v trezoru.