Vášnivý sběratel Merkuru přivezl do Hlučína čočkostroj

Hlučín - Modely z legendární stavebnice Merkur představí Muzeum Hlučínska. Exponáty zapůjčil majitel největší, dvě a půl tuny vážící sbírky Merkuru u nás Jiří Mládek. Hlučínská výstava je už šedesátou, kterou sběratel uspořádal u nás i v zahraničí. Pamětníkům i dětem, které chtějí poznat, co dovedou matky a šroubovák, nabízí muzeum výstavu až do 14. dubna.

Nejvzácnější kousek přivezl do Hlučína vášnivý sběratel osobně. Repliku stroje, na kterém před jednapadesáti lety geniální Otto Wichterle vyrobil první kontaktní čočky. „Sešrouboval jsem to asi dva dny před Štědrým večerem. Z věcí, které Wichterle našel ve sklepě, na půdě a z Merkuru,“ říká sběratel Jiří Mládek.

Čočkostroj není jediným překvapením hlučínské výstavy. Vůbec poprvé veřejnost uvidí třeba vagon na volnou přepravu cementu. Autor modelu chytré stavebnici údajně propadl natolik, že se nestačil ani oženit. Jiří Mládek sice ženu má, přesto většina volného času patří už 30 let Merkuru.   

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Merkur mě fascinuje, dostal mne svou jednoduchostí a genialitou součástek. Na Merkur by Češi měli být hrdí, protože je to český vynález, který se vyrábí nepřetržitě už 90 let na jednom místě, a to v Polici nad Metují. Hrálo si s ním takřka pět generací dětí,“ shrnuje Mládek důvody zájmu o Merkur.

Podmínkou každé výstavy, kterou sběratel v muzeích pořádá, je herna pro dospělé a hlavně pro děti. Mezi velikou škálou hraček se totiž dnes stavebnice Merkur trochu ztrácí. „Merkur nutí děti k přemýšlení, což mnohé moderní hračky zcela postrádají,“ vysvětluje Mládek.