Bivak v horách a stovky kilometrů za psím spřežením

Orlické Záhoří - V Deštném v Orlických horách začal už tradiční závod psích spřežení, tzv. Šediváčkův long. Na start 17. ročníku se postavila více než stovka musherů nejen z Čech, ale i z dalších evropských států a několik stovek psů. Čtyřetapový závod potrvá do soboty.

Na 240 kilometrů po hřebenech Orlických hor - taková je trasa jednoho z nejobtížnějších závodů psích spřežení v Evropě. V dnešní první etapě čeká závodníky 65 kilometrů dlouhá trasa, nejdelší etapa je pro mushery a psy připravena na čtvrtek, kdy by měli urazit celkem 90 kilometrů. V noci z pátku na sobotu budou závodníci povinně bivakovat v Orlickém Záhoří. Soutěžící tak musí jednu noc přespat na sněhu, pod širým nebem nebo ve stanu. Sedmnáctý ročník Šediváčkova longu tradičně začíná i končí v osadě Jedlová v Deštném v Orlických horách. Vyhlášení výsledků je připravené na sobotní odpoledne.

„Pro mnoho lidí je vítězství to, že vůbec dojedou celou etapu, celý závod. Nejčastěji jsou tady vidět plemena sibiřský husky, aljašský husky a evropský saňový pes,“ řekl ředitel závodu Pavel Kučera. V jednom spřežení bývá od dvou do dvanácti zvířat. Po hřebenech Orlických hor kromě domácích musherů už tradičně vyrazí i desítky závodníků z evropských států.

Šediváčkův long je mistrovstvím České republiky na dlouhé trati a je extrémní svou délkou i převýšením. Závod je pojmenován po severském psovi, kterého zastřelil myslivec před startem prvního ročníku závodu. Každoročně se jej účastní desítky zahraničních závodníků. Loňský ročník na zmrzlé a rychlé trati vyhrál musher Vít Kolátor se svými osmi psy. Loni se na trať vydalo 97 závodníků. Více informací o závodu je možné najít na www.czechlongtrail.com.

V nejvyšších partiích Orlických hor bylo ráno průměrně 60 centimetrů sněhu, teploty se pohybovaly kolem deseti stupňů Celsia pod bodem mrazu. „Podmínky závodníkům vyhovují, podobný mráz je pro psy ideální, protože jim není teplo a nepotí se,“ dodal ředitel závodu.

Šediváčkův long startuje (zdroj: ČT24)