FNO otevřela lůžkovou hematologii. První ve své historii

Ostrava - V Ústavu klinické hematologie Fakultní nemocnice Ostrava se dnes otevřelo nové lůžkové oddělení. Jeho vybudování stálo 33 milionů korun. Pacienti ze spádové oblasti nemocnice, u nichž byla nutná hospitalizace na hematoonkologii, museli dosud za léčbou dojíždět do vzdálenějších pracovišť v Olomouci a Brně. Nové oddělení v ostravské nemocnici čítá celkem 18 lůžek.

„Vybudování lůžkové části je jedním ze strategických kroků nemocnice, který jsme měli v plánu již dříve. Věříme, že tento krok ustálí tok hematologicky a hematoonkologicky nemocných pacientů ze severu Moravy a většina pacientů zamíří za kvalitní péči co nejblíže k domovu, tedy do Ostravy,“ uvedl ředitel nemocnice Svatopluk Němeček.

Nemocnice pracuje i na dalším rozšiřování péče

Nemocnice by v budoucnu ráda získala pro stávající ústav statut kliniky a chtěla by se zařadit mezi nejlepší hematoonkologická centra při fakultních nemocnicích v zemi. „Naším cílem je pokračovat dál v rozvoji a modernizaci,“ uvedl přednosta Ústavu klinické hematologie Roman Hájek. Dodal, že už teď vzniká nedaleko lůžkové části v právě rekonstruovaném plicním pavilonu nový ambulantní trakt s dostatečnou kapacitou pro pacienty z celé severní Moravy a Slezska.

Ústav klinické hematologie Fakultní nemocnice Ostrava poskytuje péči nemocným s onemocněním krve a krvetvorných orgánů. Součástí ústavu jsou nyní hematologické ambulance s denním stacionářem, hematologická laboratoř a odběrové centrum. Ústav úzce spolupracuje s dalšími pracovišti v ČR i na Slovensku.

"Rekonstrukcí prochází také naše laboratorní zázemí. V únoru otevřeme pro výzkum tak důležitou biobanku nádorových tkání. Ještě do léta otevřeme několik nových léčebných programů a především do konce roku zprovozníme transplantační JIP. Na začátku roku 2014 chceme zahájit transplantační program kostní dřeně,„ doplnil Hájek. Pacienti tak za transplantacemi kostní dřeně nebudou muset cestovat. “Zkrátka, stanovili jsme si dvouleté přechodné období, ve kterém chceme zásadně zvýšit úroveň a rozsah péče Ústavu klinické hematologie," uvedl Hájek.

Ostravská nemocnice otevírá lůžkovou hematologii (zdroj: ČT24)