Jáchymov vyvlastnil první z městských ruin, zbourá ji

Jáchymov (Karlovarsko) – Po dvou desetiletích marné snahy se podařilo jáchymovské radnici vyvlastnit první zchátralý dům, o který se jeho majitel nestará a ohrožuje bezpečnost v historických lázních. Město získalo hned tu největší ruinu, která ho hyzdí – Hornický dům. V létě ho nechá zdemolovat. Jáchymovští upozorňují, že pro vlastníky dalších zanedbaných budov to je důrazné varování.

V Jáchymově nakupovali v 90. letech domy mimo jiné zahraniční podnikatelé. Když se k nim přihlásili k pobytu, otevřeli si tak cestu na český trh. O svůj nový „domov“ se ale vůbec nestarali. Další budovy využili noví majitelé jako zástavu a rovněž o ně neprojevili nejmenší zájem.

Hornický dům vystřídal od začátku 90. let hned několik majitelů, ke své činnosti ho ale chtěla využít pouze ruská firma, která ho koupila naposled. I z jejích plánů ale sešlo a budova stále chátrá. Nyní se z ní však stalo varování pro ostatní – město ji vyvlastnilo a nechalo zpracovat projekt na demolici. „Dům byl v uplynulém roce vydražen a město ho v dražbě získalo za 72 tisíc korun,“ uvedl jáchymovský starosta Bronislav Grulich.

Podobně jako v případě Hornického domu může jáchymovská radnice postupovat i zhruba u deseti dalších městských ruin, o které se nikdo nestará. Úředníci se na to ovšem příliš netěší a doufají, že se vlastníci ještě vzpamatují. „Je to hrozně dlouhý proces, vlastník má vždy právo odvolání,“ podotkla vedoucí jáchymovského stavebního úřadu Lýdia Krejčová.

Pokud město vyvlastní i další opuštěné budovy, nemusí to vést k rozsáhlému bourání. Podle stavebního úřadu je většina z nich v lepším stavu než Hornický dům, u kterého už se rekonstrukce nevyplatila, a je možné opravit je a dále využívat.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)