Křižánky jsou bez signálu, operátoři zatím nepomohli

Křižánky (Žďársko) – Když se v Křižánkách na Žďársku něco stane, místní obyvatelé se nemohou spolehnout na své mobilní telefony. Už se stalo, že se místním nepodařilo včas přivolat hasiče, problémy se vyskytly také při povodních. Operátoři s tím přes výzvy obyvatel dosud nic neudělali

Kdysi se mobilní operátoři předháněli, který jako první pokryje co největší část území. Na Křižánky na Žďársku však jako by všichni tři zapomněli. V obci signál vypadává, a to bez ohledu na to, kdo ho zajišťuje. Například loni v létě, když blesk zapálil jednu chalupu, se veliteli hasičů podařilo přivolat pouze polovinu místní jednotky. „Měly by nám chodit SMSky po vyhlášení požáru. Tyto SMSky nám přijdou až o půl dne pozdě,“ poukázal na nespolehlivost mobilních sítí starosta místních hasičů Ladislav Procházka.

Operátoři se ale rozhodli, že své opomenutí nenapraví – mluvčí firmy T-Mobile Martina Kemrová stížnosti odbyla s tím, že stoprocentní pokrytí nikdy nelze zajistit. Mluvčí operátora Telefónica O2 Blanka Vokounová sice slíbila, že se signál uvnitř budov v Křižánkách zlepší, ale až na přelomu druhého a třetího čtvrtletí letošního roku. Místní upozorňují, že se tak stane až po mnoha letech urgencí. „Telefonovali jsme, psali jsme maily operátroům, napsali jsme několik petic. Nebylo to nic platné,“ shrnul křižánecký starosta Jan Sedláček.

Obyvatelé Křižánek, které loni získaly titul Vesnice Vysočiny, se nyní chtějí obrátit na krajský úřad. Doufají, že 800 lidem – stálým obyvatelům a chalupářům – hejtman konečně zajistí pozornost operátorů.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)