Záchrana roudnického pivovaru se nedaří, zůstává bez střechy

Roudnice nad Labem (Litoměřicko) – Barokní pivovar v Roudnici nad Labem dál chátrá, přestože už je kulturní památkou a stal se majetkem města. Radní loni slibovali, že do zimy dostane novou střechu a bude zakonzervován. Radnici se také nedaří najít pro historickou budovu kupce. Podle památkářů i stavebního úřadu ale město nemá na výběr a bývalý pivovar, který koupilo, zabezpečit musí.

V létě se zdálo, že je starý pivovar zachráněn. Místní patrioti dosáhli jeho prohlášení kulturní památkou, město potom budovu koupilo v dražbě. Další plány však už roudnickým občanům nevyšly – především proto, že zastupitelé nebyli ochotni uvolnit pět milionů korun na novou střechu. „Určitá část zastupitelstva města odmítá jakoukoli záchranu tohoto objektu,“ podotkl místostarosta Zdeněk Kubínek. Město přitom zakoupilo budovu právě proto, aby ji zachránilo před letošní zimou.

Podle památkářů se ale město jako vlastník o pivovar musí postarat. Každá změna počasí totiž nezastřešené budově působí nenávratné škody. „Je znát i každý měsíc, protože ty stavební konstrukce degradují poměrně rychle,“ upozornil Jindřich Zajíc z Národního památkového úřadu. Roudnický zastupitel Michal Cihla odhadl, že pivovaru, nebude-li zabezpečen, zbývají už jen týdny.

K urychlenému zabezpečení pivovaru vyzval město také stavební úřad. Vedení radnice proto uvažuje o tom, že neshodnou-li se zastupitelé, rozhodne o zastřešení pivovaru vedení radnice samo.

Pivo se v Roudnici nevaří už dlouho, ale chátrající budova pivovaru se do středu zájmu obyvatel města dostala až v roce 2010. Tehdy nechalo vedení města strhnout střechu, která se rozpadala. Podle města nejevil tehdejší majitel Američan John Bailey o budovu zájem. Po stržení střechy se ale v Roudnici objevil a velice se zlobil – tvrdil, že připravoval rekonstrukci a hovořil o ní i s představiteli města. Nakonec ale letos v létě o pivovar exekučně přišel, následně ho zakoupilo město.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)