Jáchymovské lázně vyklízejí budovy, nová vyhláška vyhnala hosty

Jáchymov – Některé léčebné domy v jáchymovských lázních jsou uzavřeny. Lázně mají málo pacientů, kromě zavírání přebytečných budov také propouští, o práci přišly už desítky lidí. Potíže v Jáchymově trvají už čtvrt roku, podle vedení lázní je to důsledek nové vyhlášky ministerstva zdravotnictví, která zpřísnila pravidla pobytů hrazených pojišťovnou. Zda a kdy lázně domy znovu otevřou, zatím není jasné.

Ministerstvo zdravotnictví od ledna zkrátilo seznam diagnóz plně hrazených pojišťovnou a pobyty omezilo ze čtyř na tři týdny.

Léčebné centrum Curie v Jáchymově musela lázeňská společnost uzavřít poprvé od jeho vzniku. „Ubyla polovina pacientů, kteří jezdí na pojišťovnu na komplexní lázeňskou péči,“ zdůvodnil uzavření komplexu šesti domů generální ředitel společnosti Léčebné lázně Jáchymov Eduard Bláha.

Omezení úhrad lázeňské péče mělo v Jáchymově dopad i na zaměstnance lázní. Někteří jsou na nucené dovolené, ale někteří zdravotníci, dopravci nebo pokojské o práci přišli úplně. „Ze stávajících 22 pokojských jsme se dostali na číslo 12,“ přiblížila vedoucí jáchymovská pokojská Alena Řeháková. Změna naplno platí od počátku roku, proto se budou muset Jáchymovští zřejmě ještě více uskromnit. Ředitel Bláha uvedl, že do konce roku přijde o práci zhruba 60 dalších lidí.

Co bude s jáchymovskými lázněmi dále, jejich vedení neví. Eduard Bláha, který je zároveň prezidentem Svazu léčebných lázní, doufá, že jim pomohou zahraniční hosté. Upozornil, že lázně, které klientelu ze zahraničí nemají, může nová vyhláška zničit. „Ty změny přicházejí v době, kdy stát výrazně utahuje opasky, zvyšuje daně,“ podotkl.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)