V Mníšku přibyla pětina turistů, nejnavštěvovanější zůstal Karlštějn

Mníšek pod Brdy – Zámek v Mníšku pod Brdy si loni prohlédlo 44 tisíc turistů, oproti předcházejícímu roku jich přibylo téměř 20 procent. Ve Středočeském kraji je to největší nárůst zájmu. Celkově státní památky v regionu loni navštívilo tři čtvrtě milionu lidí, téměř každý třetí mířil na Karlštejn.

Zámek v Mníšku pod Brdy nepatří k nejslavnějším historickým sídlům v Česku, to se ale jeho správci pokoušejí vynahradit neobvyklými akcemi, jako jsou prohlídky pro děti. Ty mohou zámkem procházet například s Klíčnicí, andělem nebo i pohádkou. Rezervace je nutná, i teď v zimě o víkendech sem chodí v průměru 500 lidí. Statistiky návštěvnosti v Mníšku tak nejvíce zvyšují rodiny s dětmi. „V loňském roce byl prudký nárůst zájmu o tyto prohlídky taky ze strany mateřských a základních škol,“ doplnila mníšská kastelánka Jana Digrinová.

Další novinku připravují správci zámku i pro novou sezonu – návštěvníci se budou moci podívat do sklepů.

Přes výrazný růst počtu návštěvníků v Mníšku zůstal loni nejnavštěvovanější středočeskou památkou Karlštejn následovaný Konopištěm a Křivoklátem, na každý z těchto hradů přišlo během loňského roku přes sto tisíc turistů, na Karlštejn dokonce skoro čtvrt milionu. Na rozdíl od Karlštejnu a Mníšku však na Konopišti a Křivoklátu bylo ve srovnání s předchozím rokem méně lidí. I tak památkáři hodnotí loňskou sezonu jako úspěšnou. „Mysleli jsme, že se víc projeví nepříznivá ekonomická situace. Taky počasí nebylo v létě ideální. Takže jsme velice spokojeni,“ uvedla mluvčí Územní památkové správy Praha Jana Hessová.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)