Čimelice se radují alespoň z druhého místa jejich knížete

Plzeň/Čimelice - Zatímco někteří voliči včera oslavovali Miloše Zemana jako nového českého prezidenta, jinde se smiřovali s tím, že Karel Schwarzenberg v historicky první přímé volbě hlavy státu neuspěl. Zklamání a rozpaky vyvolal výsledek prezidentských voleb v Čimelicích na Písecku, kde má současný ministr zahraničí zámek, na němž v mládí několik let žil. I když se Schwarzenberg v současnosti do obce tak často nedostane, místní ho pořád berou za svého a plesem oslavili alespoň druhé místo. V pesimistickém duchu se ale nesl plzeňský Ples pro Karla. Namísto dobré nálady a oslav se celým večerem neslo zklamání a hořkost porážky.

V Čimelicích dostal Schwarzenberg o 100 hlasů více než Miloš Zeman. S výsledkem prezidentské volby se místní jen obtížně smiřují. Naplánovaný rybářský ples nezrušili, naopak ho spojili s oslavou druhého místa. „Vždycky je v životě třeba pozvnést se nad to, co si člověk nepřeje, a jít životem dál. Ať je cesta trnitější, nebo příjemnější,“ dodal místní starosta Vladimír Pánek.

Místní tady vzpomínají na společná setkání s rodinou Karla Schwarzenbera. Někteří se znali s otcem současného ministra. Sblížili se, když se za druhé světové války přestěhovali ze zámku Orlík do Čimelic.

Ples pro Karla
Zdroj: ČT24

Na plese v Plzni se nepila Becherovka

Také v Plzni se museli smířit s tím, Karel Schwarzenberg v historicky první přímé volbě hlavy státu neuspěl. Hned na úvod plesu, když již bylo jasné, že není co slavit, byla řečena jedna základní podmínka a sice, že během večera se nesmí konzumovat Becherovka a slivovice. Ples pro Karla se tak namísto oslav změnil na ples děkovný. Několikrát se tak sálem ozval potlesk. S přibývajícími hodinami nakonec přišla i dobrá nálada. A hlavně smíření s tím, že Karel Schwarzenberg skončil jako druhý.

 Ne všechny ale výsledek voleb překvapil. Dokonce prý i sám Karel Schwarzenberg už týden tušil, že Miloše Zemana neporazí. „Před týdnem se vyjádřil, že počítá výsledek čtyřicet pět ku padesáti pěti. A je vidět, že se přesně strefil,“ konstatoval poslanec TOP 09 Jaroslav Lobkowicz.