Smog z Ústeckého kraje stále nezmizel, prašno je i na Moravě

Ústí nad Labem – V Ústeckém kraji stále trvá smogová situace vyhlášená před týdnem. Nejvíce prachu je v ovzduší v oblasti Mostu, aktuální dílčí hodnoty naznačují, že by se vzduch nad severem Čech mohl konečně pročistit. Horší je to na Moravě s výjimkou Vysočiny, kde ve městech zůstává vysoká koncentrace polétavého prachu.

Smogová situace v Ústeckém kraji už trvá celý týden. Limitní koncentrace polétavého prachu PM10, která činí 50 mikrogramů na metr krychlový, je překročena na většině stanic v regionu. Průměrné hodinové hodnoty za poslední den se na mnoha místech stále pohybují mezi dvojnásobkem a trojnásobkem limitu, nejvíce prachu je v Ústí nad Labem (160 mikrogramů), Teplicích (137 mikrogramů na metr krychlový) a Děčíně (136 mikrogramů). Aktuální hodinová měření však naznačují mírné zlepšení situace, jako špatnou hodnotí meteorologové situaci už jenom v Ústí nad Labem a Děčíně, naopak na mnoha místech je nyní kvalita ovzduší dobrá nebo velmi dobrá. Během dne by mohl ovzduší dále pročistit déšť. Meteorologové mohou smogovou situaci odvolat, pokud na všech měřicích stanicích klesne průměrná čtyřiadvacetihodinová hodnota polétavého prachu pod 100 mikrogramů v metru krychlovém nejméně na 12 hodin a neočekává se návrat špatných rozptylových podmínek.

Poněkud lepší je situace také na Moravě. Vzduch je sice trochu čistější, ale prach se stále drží ve velkých aglomerací. Průměrné celodenní hodnoty překračují dvojnásobek limitu prakticky na všech stanicích v Jihomoravském kraji i Olomouckém (kromě Jeseníku), stejně tak ve Zlíně a Uherském Hradišti. Méně prašno je v Moravskoslezském kraji, kde jsou naměřené koncentrace většinou jen mírně nad limitem.

Déšť by měl v úterý zasáhnout celou republiku, proto by se mohlo ovzduší nad Moravou pročistit podobně jako v Ústeckém kraji. Jinde než v severních Čechách meteorologický ústav zatím smogovou situaci nevyhlásil.