Vleklý spor o vícepráce v Hradci končí, město zaplatí pětinu

Hradec Králové – Spor o cenu víceprací při rekonstrukci Riegrova náměstí v Hradci Králové mezi městem a stavební firmou Strabag skončí mimosoudním urovnáním. Firma žádala 24 milionů korun, nakonec však radnici nabídla urovnání sporu, dostane-li zhruba pětinu – pět milionů. Na to město přistoupilo, urovnání schválili i zastupitelé.

Vedení města se svým návrhem na urovnání sporu zaujalo i opoziční zastupitele. Například komunistický zastupitel Lubomír Štěpán připomněl, že město již od firmy získalo penále 3,9 milionu korun za pozdní předání díla. „Ve finále nás to tedy bude stát jeden milion korun a s takovým řešením nemám problém,“ řekl Štěpán. Podle primátora Zdeňka Finka zastupoval město na jednání s firmou zaměstnanec magistrátu, Hradci tak nevznikly ani žádné jiné mimořádné náklady. „Těžko předvídat rozsudek soudu, ale jistota výhry prakticky není, a proto navrhujeme uvolnění pěti milionů korun a ukončení celého sporu,“ zdůraznil primátor.

Spor začal již v roce 2008 po dokončení rekonstrukce za 100 milionů korun. Předání stavby se tehdy zdrželo o dva měsíce oproti původním předpokladům, poté vypukl spor o cenu víceprací. Strabag se s Hradcem Králové soudil také kvůli stavbě autobusového terminálu, který vznikal současně s rekonstrukcí náměstí. I tento spor skončil v roce 2010 dohodou.