Dva vlaky jely proti sobě, stála kvůli nim trať u Strančic

Strančice – Nedaleko strančického nádraží zablokovaly zhruba na dvě hodiny jednu ze dvou kolejí dva vlaky, které jely přímo proti sobě. Neštěstí včas zabránilo zabezpečovací zařízení, ale obě soupravy zůstaly stát, během vyšetřování incidentu byl omezen provoz vlaků mezi Říčany a Strančicemi, některé ranní spoje dráhy odřekly.

Mimořádná událost u Strančic se stala před půl sedmou ráno, kolej, na které se oba vlaky jedoucí proti sobě ocitly, nakonec zůstala uzavřena zhruba dvě hodiny. Krok k neštěstí se stal, když se osobní vlak, který ve Strančicích začínal, vydal na cestu, aniž by měl volnou trasu. „Ve Strančicích projel v 6:20 osobní vlak do Prahy návěstí Stůj a následně jel proti osobnímu vlaku z Prahy do Benešova,“ přiblížil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Oba vlaky včas zastavilo zabezpečovací zařízení, které na místě železniční správa dosadila před několika lety, a patří tak mezi nejmodernější v Česku. „Zastaví všechny vlaky v daném úseku, aby nedošlo ke srážce,“ upozornil mluvčí inspektorů. Oba osobní vlaky ve chvíli, kdy zastavily, dělila bezpečná vzdálenost – více než půl kilometru. Mluvčí inspekce upozornil, že vedle ohrožených osobních vlaků musel zastavit i projíždějící rychlík z Českých Budějovic do Prahy.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Výsledkem mimořádné události bylo odřeknutí části osobních vlaků v úseku Říčany–Strančice a mírné zpoždění spojů, které postiženým úsekem projížděly.

Podobný případ se stal loni v březnu, kdy se u pražského hlavního nádraží sjely dva rychlíky. Také je se podařilo včas zastavit, ovšem v té chvíli dělilo obě lokomotivy pouze 20 metrů. Naposled projel návěst Stůj v minulém týdnu osobní vlak v Kolíně, a překřížil tak cestu expresnímu vlaku, který jel stejným směrem.