Chotíkovská spalovna má stavební povolení, čeká se na odvolání

Plzeň – Společnost Plzeňská teplárenská dostala stavební povolení na spalovnu odpadu v Chotíkově. Zatím není pravomocné a nejspíš v nejbližší době nebude. Obyvatelé Chotíkova jsou totiž proti taktové stavbě v jejich obci. I vedení teplárenské společnosti a představitelé Plzně tak počítají s tím, že Chotíkovští povolení napadnou.

Generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela uvedl, že stavba spalovny u chotíkovské skládky má začít v dubnu, nenastanou-li však komplikace. Současně připustil, že zdržení nelze vyloučit a poukázal na žaloby, které podalo sdružení občanů Chotíkova a brněnská Arnika na pravomocné územní rozhodnutí na spalovnu. „Pokud budou vše soudně napadat, hrozí nebezpečí průtahu stavby jako u obchvatu Plzně. Ale tím se věci nezabrání, pouze se prodraží a ohrožuje čerpání evropské dotace. Takže poté to zaplatí vše teplárna a lidé,“ řekl ředitel Drápela. Stavba spalovny bude stát dvě miliardy korun, z toho zhruba čtvrtinu by měla pokrýt evropská dotace.

V minulém týdnu představila Plzeňská teplárenská vybraného dodavatele stavby, bude jím společnost ČKD Praha.

Od chotíkovské spalovny postaví teplárenská společnost také šestikilometrový horkovod na lochotínské sídliště. Na něj už má teplárenská společnost povolení, podle ředitele Drápely je možné začít ho stavět ihned. „Teď je nový stavební zákon, který se týká liniových staveb a horkovod se nám díky tomu významně posunul dopředu a zjednodušeně řečeno bychom mohli začít stavět zítra. Není potřeba stavební povolení,“ vysvětlil. Horkovod bude stát 380 milionů korun, zhruba třetinu peněz poskytne Státní fond životního prostředí.

Začne-li stavba v plánovaném termínu letos v dubnu, bude celá spalovna hotova v průběhu roku 2015. Začátkem následujícího roku plánuje plzeňská městská společnost, že spalovnu spustí.