V zimě nejlépe přežívají vojáci z Týniště nad Orlicí

Jeseník – Vojáci z Muniční základny Týniště nad Orlicí obhájili vítězství v extrémní soutěži nazvané Winter Survival. V náročných podmínkách Jeseníků se museli vyrovnat s deštěm i sněhem a současně osmnácti konkurenčními týmy. Oproti loňskému ročníku byl ten, který právě skončil, k účastníkům mírnější – zatímco loni soutěž vzdala více než polovina týmů, letošní Winter Survival nedokončily pouze dvě skupiny.

Soutěž začala v pondělí, kdy na vojáky, kteří se do Jeseníků sjeli z šesti zemí, čekalo slavnostní zahájení a zahřívací výstup na Praděd. Od úterý se již museli potýkat s náročnými úkoly, zvládnout rychlé přesuny zradným terénem tajících hor nebo bivakovat v dešti. Stejně jako loni, kdy účastníky navíc trápil tuhý mráz (ale zato nepršelo), nakonec nástrahy připravené přírodou i pořadateli nejlépe překonali vojáci z Týniště nad Orlicí. Za nimi skončil tým studentů Univerzity obrany, která soutěž rovněž spolupořádala, a třetí byli příslušníci vojenské policie.

K zahraničním účastníkům naopak nebyly podmínky provázející soutěž proslulou jako obzvlášť extrémní – a to nejenom v rámci Česka – příliš vlídné. Tým belgických commandos musel ze zdravotních důvodů odstoupit. Závod vzdala také skupina dělostřelců z Jince, kterým se ztratil jeden účastník. „Odpoutal se od týmu a museli ho hledat. Nemohli ho však najít, proto použili zapečetěný mobil, který se používá v krizových situacích, a zavolali pořadatelům. Tím pádem museli soutěž opustit. Vojáka nakonec našli o několik kilometrů dále,“ popsal kritické okamžiky mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Přes předčasný konec dvou týmů pořadatele překvapilo, kolik vojáků nakonec úspěšně dorazilo do cíle. „Závod dokončilo 17 týmů, oproti loňsku je to velký úspěch,“ podotkl mluvčí. Loni totiž Winter Survival „nepřežilo“ hned devět týmů ze 17, které se postavily na start.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)