Branka přestane třídit hradeckou společnost

Hradec Králové – Boj o branku na chodníku v královéhradeckých Malšovicích, která podle místních rozděluje lidi na „lepší“ a „horší“, končí. Chodník, který přehrazuje, budou od poloviny února moci využívat lidé ze sousedního sídliště, kteří dosud museli uzavřenou vilovou čtvrť obcházet. Město se po třech letech dohodlo s majitelem pozemku, který za předání sporných vrátek chtěl úpravy kanalizace.

Branka stojí mezi čtvrtí bytových domů a vilovou zástavbou, kterou obývá například europoslanec, ředitel hradeckých technických služeb nebo vlivný advokát. Majitel pozemků ji nechal postavit, aby mezi vily nepřicházeli lidé na vycházku nebo nepřijížděli cyklisté ze sousedství. Podle obyvatel po úzké cestě, kterou nakonec branka přehradila, chodilo hodně lidí. „Protože byli zvědaví,“ je přesvědčena jedna z obyvatelek vilové čtvrti.

Lidi z bytových domů přehrazení cesty rozzlobilo – přes vilovou čtvrť především chodily, aby si zkrátili cestu do lesa. „Mě to rozčílilo, nemám to ráda. Měla jsem pocit, že branka dělí lidi na trochu vyšší a nizší,“ podotkla Alena Jakubcová, které vrata přehradila cestu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nakonec se nespokojeným obyvatelům Malšovic rozhodlo pomoci město – tak, aby vyřešilo potíže na obou stranách branky. Magistrát se obrátil na majitele pozemků pod vilovou čtvrtí Karla Albrechta. Ten nabídl, že městu chodník s brankou daruje, pokud úřad zajistí zlepšení poměrů v kanalizaci, aby mezi vilami nedocházelo k záplavám. „Nejsem přesvědčený, že by ten chodník byl pro město tak důležitý, nicméně nebyl žádný důvod dělat si vzájemné naschvály,“ řekl Albrecht.

Město teď připravuje zprůchodnění sporného území, branka sice zůstane, ale už bez zámku. „Každý, kdo tam bude chtít jít, vezme za kliku a dveře se za ním zavřou,“ slíbil Ondřej Votroubek z královéhradeckého magistrátu. Cesta má být volně průchozí od poloviny února.