Ostrava - Za kvalitní potraviny si lidé rádi připlatí. Aspoň to potvrdil několikaměsíční zkušební provoz prvního obchodu s výhradně farmářskými produkty v Moravskoslezském kraji. Po Ostravě už zanedlouho začne stejný typ prodejny fungovat i v dalších městech regionu.
Farmáři míří do měst - lidé mají zájem o kvalitu i za vyšší cenu
Farmářské prodejny jsou vyhledávané
„Nechceme takové ty velkovýrobny. U nás je ta poctivá ruční práce a poctivý farmář, aby nám to chutnalo, aby tam bylo to, co tam má být,“ tvrdí vedoucí prodejny Stanislav Drábek.
V ostravské prodejně je momentálně asi 600 druhů potravin. Výhradně moravskoslezských dodavatelů je zatím jen deset. „Co se týká dodavatelů, tam nepoznáte rozdíl, jestli to je v jižních Čechách, na Vysočině nebo tady na severní Moravě - jsou to většinou rodinné farmy, které si vybudovaly nějakou technologii,“ potvrdil jednatel sítě farmářských prodejen Aleš Kotěra.
Nalákat a udržet si zákazníka je boj
„Dnešní tlak na cenu je veliký a my neděláme levné výrobky. Chceme je dělat kvalitně, cheme je dělat jinak. Je to boj, opravdu je to boj,“ podotýká Tomáš Machač, výrobce masa a masných výrobků.
Stejnou prodejnu by už za dva týdny měli otevřít také ve Frýdku Místku. Následovat bude Havířov a Opava.