Regulace taxislužby podruhé. Projde tentokrát?

Karlovy Vary - Karlovy Vary po roce znovu zvažují regulaci taxislužby. Radní chtějí, aby taxíky měly jasně viditelné ceny na karosérii i uvnitř vozu. S provozovateli se chtějí domluvit i na možnosti sjednotit vzhled aut.

Jdeme do druhého kola jednání, tvrdí karlovarští radní. V tom prvním přesně před rokem chtěli určit maximální nebo jednotnou cenu taxislužby. Nakonec ale ustoupili. „Tam jsme se shodli na tom, že necháme svobodu v rozhodování, ale chceme dát klientovi jasnou informaci,“ uvedl Petr Kulhánek (KOA), primátor Karlových Varů.

Ceny jízdného by mohly být nově povinně na dveřích vozu

Radním stále vadí, že cenu za kilometr se zákazník často dozví až při nástupu do auta. Podle primátora se tak jízdné může lišit o desítky ale i stovky korun. Potvrdil to i loňský test České televize. Figurant projel dvakrát stejnou trasu a pokaždé za jinou cenu.

Podle zákona musí taxikáři informovat o cenách viditelně. Nenařizuje ale, že ceník musí být na předních dveřích vozu. Většinou leží na palubní desce. Podle taxikářů to stačí. Většina z nich by s umístěním ceníku přímo na auto souhlasila.

Ceník taxislužby uvnitř vozu za sklem
Zdroj: ČT24

Radní navrhují také sjednocení barvy i typu vozu

„Já bych řešil spíš ty černé taxikáře, Ukrajince a tak dále, co nám tady berou práci, pak by nebyl problém s ceníky,“ říká Tomáš Černík, řidič taxi, Karlovy Vary. Radní proto navrhují, aby se sjednotila podoba taxíků. Například barva a typ vozu, jak je to běžné v řadě evropských měst. To se ale provozovatelům taxislužeb příliš nelíbí. „Já si nedovedu představit, že bych pod jedním kabátem měl pracovat s ostatními provozovateli,“ říká Martin Jícha, provozovatel taxislužby, Karlovy Vary. Radní chtějí o problémech s taxikáři jednat už 12. února.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)