Loutky míří za dětmi

Ostrava-Proskovice – Seznámit děti s tradiční hrou loutkového divadla – takový je cíl ostravského občanského sdružení Marioneta. V rámci svého projektu 'Loutky patří do školky' dodává ručně vyrobená loutková divadla do mateřských škol, nemocnic nebo diagnostických ústavů po celé republice.

Přidělat oponu, utáhnout poslední šrouby a vlastnoručně vyrobené přenosné loutkové divadlo je hotové. Přímo z dílny míří k dětem do školky. Na řadě je několik odborných rad a divadlo s osvětlením, třemi desítkami různých kulis a originálními loutkami je připraveno. „Takové divadlo dětem určitě pomůže ve vzájemné komunikaci mezi sebou,“ myslí si učitelka MŠ Ostrava-Proskovice Kateřina Tobolová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Martin Menšík vyrobil první loutkové divadlo před 14 lety pro své děti. Teď ho zmodernizoval a nabízí ho dalším dětem. V době počítačových a síťových her je to podle něj ta správná hračka, kterou však řada dětí vůbec nezná. „Ještě jsem loutkové divadlo hrát neviděla,“ potvrdila malá Viktorka a její kamarádka Dorotka doplnila: „Loutkové divadlo nemáme ani doma.“ Výrobce divadla Martin Menšík proto soudí, že: „Děti ztrácejí odvahu vlastní tvorby, protože všechno, co k nim chodí, je už hotové, vytvořené.“

Loutkové divadlo mohou dostat nejen školky v celé republice, ale třeba i dětská oddělení v nemocnicích. Musí však splnit dvě podmínky: Vymyslet scénář originální pohádky a během dvou let odehrát dětem 20 představení. To ale velký problém není, soudí vedoucí učitelka MŠ Ostrava-Proskovice Danuše Karasová: „Děti vymýšlely postavy a také, jak příběh dopadne.“

Přenosné loutkové divadlo už dostaly tři školky a další se hlásí. Velký zájem je o českou hračku i v zahraničí. A to nejen v evropských zemích, ale třeba i v Indii.