Fryštát nabízí procházku mučením

Karviná – Mučicí nástroje vystavují na zámku Fryštát v Karviné. Předměty využívané ve středověku při vynucování pravdy tzv. právem útrpným najdou návštěvníci přímo ve sklepení zámku. Empírový skvost regionu je letos poprvé pro návštěvníky otevřený i v zimě.

Vítejte ve středověku - v době, kdy se přiznání zločinu vynucovalo lámáním kostí, stahováním z kůže nebo vařením lidského těla v oleji. Potupná maska v podobě oslí hlavy nošená na veřejnosti byla tím nejmenším utrpením. „Byla nasazována ženám, které neposlouchaly nebo často odmlouvaly svému manželovi, nebo byly také klevetnice. Bylo by zajímavé, kdyby se to nosilo i dnes. Možná by se to i hodilo,“ uvedla s nadsázkou průvodkyně Marika Godorová.

Vedle známého skřipce nebo židle pro ženy podezřelé z čarodějnictví tu návštěvníci najdou i méně známé předměty. „Na toho osla se mučený člověk posadil nahý. Na kotníky mu přivázali závaží a seděl na něm, dokud nezemřel,“ dodala Marika Godorová.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Díky výstavě se veřejnost podívá poprvé do zámeckého sklepa. Místo mučírny tu byla dříve spižírna. Mučilo se však na radnici. „Tam se lidé dávali na pranýř, je tam ještě pozůstatek. Lidé tam ještě mohou vidět kousek řetězu,“ pokračuje průvodkyně. Na mučicí nástroje se mohou návštěvníci přijít podívat i teď v zimě, vždy o víkendech. Vystavené tu budou až do konce června.

Součástí výstavy jsou i fotografie, které dokumentují historii a vývoj Karviné. Poprvé jsou v zimních měsících otevřené i dvě základní prohlídkové trasy zámku. Představují sbírku šlechtického mobiliáře 18. až 20. století. „Z nejznámějších je to sbírka goblénů. Goblén Francoise Bouchera, francouzského dvorního malíře, nebo rodová knihovna Larisch-Mönnichů, která patří mezi tři nejcennější šlechtické knihovny na území České republiky,“ vysvětlil tajemník Magistrátu města Karviná Roman Nogol.

Kdo chce přijít na Fryštát v zimě, bude vítán. Měl by se ale raději předem objednat.