Stát demoluje budovy pro elektrické vedení, na územní řízení nečeká

Jihlava – Obce na Vysočině se snaží zastavit přípravu stavby nového vedení velmi vysokého napětí z temelínské elektrárny do rozvodny v Havlíčkově Brodě. Lidi rozzlobilo hlavně to, že zatím neproběhlo územní řízení, ale stát už začal na trase demolovat nemovitosti.

Kvůli stavbě vedení velmi vysokého napětí už padl například dům v herálecké místní části Kamenice. Pro místní obyvatele to bylo nepříjemné překvapení – ještě nedávno jim ministerstvo životního prostředí slibovalo, že přes Kamenici se kvůli vedení nic bourat nebude. „Vidíte, neuplynul rok a je to vše úplně jinak,“ odkázal Karel Jukl z kamenického osadního výboru na dopis, který od ministerstva dostal.

Podle Svatopluka Vnoučka, ředitele společnosti Čeps, která spravuje energetický majetek, však šlo o přímou dohodu s majiteli zbouraného domu. „Je to oboustranně výhodná smlouva o tom, kudy to vedení má jít,“ řekl.

Lidé z Kamenice, ale například i sousedního Herálce dali však najevo, že vykoupení a zbourání domu se může státu vymstít. Chtějí, aby elektrické vedení procházelo jinudy a vysočinskou krajinu nenarušily sloupy a dráty. „Nejhezčí kout v Kamenici a oni to tady zničí,“ rozhněvala se Zdeňka Jouklová z občanského sdružení Kamenické ženy. Starosta Herálce Jiří Ulrich dodal, že se obec pravděpodobně připojí k hromadné žalobě, kterou připravují vysočinští starostové. Vedení velmi vysokého napětí z Temelína do Havlíčkova Brodu má zasáhnout 93 katastrů.

Samotné územní řízení má začít letos. Svatopluk Vnouček je přesvědčen, že trasa, na které Čeps bourá domy, nakonec uspěje. „Vycházíme jen z toho, jak ta trasa byla dosud pojednána a jak je schválena v zásadách územního rozvoje Jihočeského kraje nebo Kraje Vysočina,“ uvedl. Samotná stavba by měla začít v roce 2018.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)