V Líšnici někdo zapálil dva domy

Líšnice (Šumpersko) – Jeden dům zcela vyhořel a druhý zůstal neobyvatelný po požárech, které podle hasičů někdo úmyslně založil v Líšnici na Mohelnicku. ČTK uvedla, že za požárem mohou stát sousedské spory. Kvůli požárům vyhlásili hasiči druhý stupeň poplachu, k hořícím domům vyslali sedm jednotek. Zranění při požáru utrpěl jeden muž. Ačkoli ho ještě před příjezdem hasičů vynesli sousedé, nadýchal se zplodin. Hasiči mu potom podali kyslík a předali ho zdravotníkům.

Hasiči původně vyjížděli k ohlášenému požáru seníku, ale brzy zjistili, že je situace v Líšnici mnohem závažnější. „Již jízdou k zásahu nedalekých dobrovolných hasičů z Mohelnice byl pozorovatelný hustý černý kouř,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. 

Oba domy, které hořely, nejsou podle hasičů nijak propojeny. „V jednom domě zahořely matrace a požár se stihl dostat pod kontrolu. Dům je však zcela zakouřen a neobyvatelný,“ popsal Hošák. Sousední dům s hospodářskou přístavbou skončil ještě hůře. Na půdě našli hasiči seno a slámu. „Požár se z přízemních prostor a schodištěm velmi rychle dostal do podkroví a výrazně se rozhořel,“ podotkl mluvčí. V budově se potom propadl strop v části místností. Ačkoli ze zničené budovy vynosili hasiči vybavení, zachránili i část věcí z půdních prostor, dosáhla škoda 1,1 milionu korun.

Vyšetřovatel hasičů nalezl několik ohnisek požáru, předpokládá proto, že v Líšnici řádil žhář. ČTK uvedla, že za požárem mohou být rodinné spory, policie ale zatím nezačala zajišťovat stopy. „Na místě jsou stále ještě hasiči, stopy budeme zajišťovat až po uhašení požáru,“ řekla policejní mluvčí Marie Štrbáková.