Velehrad se smiřuje s tím, že Cyrila a Metoděje vzpomene bez Benedikta

Zlín - Nečekané ohlášení odchodu současného papeže Benedikta XVI. zkomplikovalo situaci i ve Zlínském kraji. Na červencové oslavy konané na Velehradě k 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velehradě totiž pozvali i papeže. Vedení Zlínského kraje přesto doufá, že hlava katolické církve dorazí, a radní proto chtějí pozvat i Benediktova nástupce.

Současný papež byl na Velehrad pozván už v roce 2009. Svou účast však nikdy oficiálně neslíbil. „Chtěli jsme, aby se na Velehradě potkal s ruským patriarchou Kirillem, aby došlo k symbolickému usmíření západní a východní církve,“ přiblížil krajský radní pro kulturu a předseda řídícího výboru oslav Ladislav Kryštof.

Nyní bude záležet především na datu volby nového papeže. „Čím dříve se tak stane, tím budou šance na jeho návštěvu na Velehradě vyšší,“ dodal Kryštof. „Zkusíme pozvat nového papeže, byť musíme být realisté.“ Kardinál Dominik Duka uvedl, že podle informací, které obdržel od Vatikánu, by se volba nového papeže měla konat někdy v průběhu března. „Počítá se s tím, že se konkláve uskuteční tak, aby byl na Velikonoce již nový papež,“ dodal Duka.

Papež Benedikt XVI., který byl zvolen v roce 2005, dnes svou rezignaci na funkci hlavy katolické církve zdůvodnil zdravotním stavem. Ve svém latinském projevu ke kardinálům uvedl, že už mu na výkon úřadu nezbývá dostatek sil. Post papeže by měl Josef Ratzinger opustit 28. února.

Přípravy oslav na Velehradě jsou i přes nečekané oznámení v plném proudu. Organizátoři očekávají velký zájem věřících. Součástí programu bude kromě tradiční bohoslužby či charitativního koncertu i řada výstav, konference, přednášky či programy pro mládež. Cílem celé akce je zvýšit povědomí o Cyrilu a Metodějovi a jejich přínosech v oblasti náboženství, kultury či vzdělanosti.

Události o rezignaci papeže (zdroj: ČT24)