Krádeže airbagů na Jičínsku frčí

Jičín - Majitelé Škodovek na Jičínsku by si měli dávat pozor. Právě na auta této značky se tam zaměřují zloději. Nezajímají je ale cennosti nebo autorádia, kradou výhradně airbagy. Za krádeže a poškozování cizí věci jim přitom hrozí až pět let vězení.

Třináct vykradených aut za dvě noci - něco podobného policisté na Jičínsku nepamatují. Na černém trhu se airbag prodá kolem dvou tisíc korun, nový přijde zhruba na sedm. „Celková škoda ve všech třinácti případech byla vyčíslena na 250 tisíc korun. V současné době prošetřujeme, kde airbagy končí a pro koho jsou určeny,“ uvedla Hana Klečalová, Policie ČR, Jičín.

Ve všech případech postupovali zloději stejně, rozbili okénko u řidiče a vymontovali airbag z volantu. Pro ně práce na necelou minutu. Ukradený airbag je ale jenom část škody. Ta se nakonec v součtu s poškozeními, které zloděj kradením airbagu způsobil, může vyšplhat do desítek tisíc.

Technici koupi airbagů nejasného původu rozhodně nedoporučují. „Nikdo nemá záruku, jak byl z toho auta vyndaný, mohlo dojít k jeho porušení a takový airbag se pak už může chovat nevyzpytatelně, může kdykoliv spustit a vystřelit,“ uvedl Petr Přibyl, technik autoservisu, Jičín.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)