Krnovští zastupitelé rozhodnou o zákazu heren až na jaře

Krnov (Bruntálsko) – Krnovští zastupitelé dnes na svém zasedání odsunuli definitivní rozhodnutí o regulaci hazardu až na jaro. Místní obyvatelé a šest církví v petici žádalo jeho plošný zákaz na území města. Krnov tak zatím zůstává v problematice heren a výherních automatů i nadále nerozhodnutý. Definitivní ano či ne hernám by mělo zaznít na červnovém zasedání zastupitelstva.

Všichni zastupitelé se sice shodli na tom, že herny jsou jednou z příčin prohlubování sociálních problémů. Vznesli ale otázku, zda je zákaz skutečně řešení. Konečné rozhodnutí by mělo padnout až poté, co budou novým pracovním týmem nachystané podrobné podklady. Na jejich zpracování by se měli podílet odborníci z úřadu, politici i zástupci neziskových organizací. O složení týmu rozhodnou radní na svém zasedání.

Krnovská radnice tvrdí, že úplné zrušení hazardu, o které žádají signatáři petice, není možné. Podle starostky Aleny Krušinové to neumožňuje legislativa. „Problém je v celostátní legislativě. My sledujeme, kolik výherních hracích automatů máme, ale jsme velice omezeni legislativou. Nevím, kolik máme tzv. videoloterijních terminálů, protože ty schvaluje přímo ministerstvo,“ řekla.

Ovšem ministerstvo financí poukázalo, že již od loňského roku mají obce regulaci hazardu plně ve své kompetenci. Mohou zamítnout umístění nových videoterminálů, ty staré mají od ministerstva povolení zkrácené na tři roky.

Regulací hazardu se zabývají radnice napříč Českem. Například v Českém Těšíně platí od loňského podzimu vyhláška, která provozovatelům heren zakazuje svítící reklamy nebo vývěsku s jackpotem a naopak nařizuje kamerový systém. Takřka uniformní vzhled s malými písmeny a bez reklam nařídil hernám zase královéhradecký magistrát. Naopak pražské radnice po letech boje s hazardem otočily a v Praze 1 či Praze 3 začaly úřady nové automaty povolovat.