Nová pravomoc radnic: Za opakované přestupky vyhoštění z obce

Nový Bydžov - Od ledna mají radnice novou pravomoc, která jim má pomoci zajistit v obcích klid a pořádek. Až na tři měsíce mohou zakázat pobyt v obci pachateli, který nemá v místě trvalý pobyt, ale opakovaně se na jejím území dopustil přestupku. Se sankcí počítá novela zákona o přestupcích, kterou přivítala jak policie, tak i mnozí starostové.

Obce mohou ze svého území vykázat toho, kdo nemá ve městě trvalý pobyt, ale opakovaně se tam dopustil krádeže, rušení klidu nebo jakýchkoliv výtržností. Dotyčný se pak během trvání sankce nesmí v obci vůbec vyskytnout, tedy nesmí tam ani na návštěvu. Jinak by riskoval až tři roky vězení.

Například policisté v Novém Bydžově vloni potrestali 212 pachatelů přestupků, asi třetinu z nich opakovaně. Starosta Pavel Louda (ODS) proto tento krok vítá: „Konečně budeme mít nějaký nástroj proti lidem, kteří tady opakovaně dělají nepořádek a ruší noční klid.“ V Novém Bydžově je podle radnice už teď 15 až 20 kandidátů na vykázání z města.

Podle primátora města Chomutov Jana Mareše (ČSSD) využije chomutovský magistrát tuto pravomoc zejména v případě pouliční prostituce, především v částech, kde se nacházejí školy.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)