Bývalá mostecká kasárna jsou na spadnutí

Most - Tři ze čtyř hlavních budov v objektu bývalých kasáren v Mostě chátrají. Celý areál byl v devadesátých letech rozprodán soukromým vlastníkům. Městský úřad si tehdy od privatizace sliboval, že se o stavby postarají lépe než město. Dnes jsou historicky nejcennější budovy kromě jediné v dezolátním stavu.

Kasárna byla postavena před zhruba sto lety a ještě v roce 1994, kdy je armáda opouštěla, byla ve vynikajícím stavu. Tři nejcennější budovy v čele areálu jsou dnes ale zničené a před zhroucením. „Byl to krásný urbanistický areál, který mohl spojovat starou historii se současností,“ myslí si historička Libuše Pokorná.

Podle majitele nevyšel jeho podnikatelský záměr. Dnes prý není schopen dlouhodobě zabránit zlodějům ve vstupu do budov. Před několika lety dokonce chtěl kasárna prodat zpět městu. „Nabídl městu odprodej, ovšem za desetinásobek částky, za kterou to koupil,“ podotýká primátor města Vlastimil Vozka (MM).

Opuštěné a nezabezpečené budovy se staly cílem zlodějů, kteří vytrhali většinu kovových traverz. „Současný stav nás samozřejmě mrzí a začínáme dělat kroky k nápravě,“ slibuje majitel budov Radko Marinkov.

Město před šesti lety navrhlo, aby byl celý areál prohlášen za kulturní památku, podle ministerstva kultury je ale situace velmi složitá. Podle mluvčí ministerstva Markéty Ševčíkové se na případu stále pracuje, protože byly vyžádány nové znalecké posudky. Vedení města nevylučuje ani to, že v případě zhoršení stavu budov je nechá zbourat na náklady současných majitelů.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)