Strach z radioaktivity připravil Bydžov o 200 pracovních míst

Nový Bydžov (Královéhradecko) – Nových 200 pracovních míst v Novém Bydžově nebude. Podle radnice za odchod investora UJP Praha mohou především sami obyvatelé města. Firma chtěla v bydžovské průmyslové zóně postavit závod na výrobu zdravotnických přístrojů. Obyvatelé města však došli k přesvědčení, že radioaktivní materiál, který se k tomu také používá, pro ně bude nebezpečný, a tak se proti připravované investici ostře postavili.

Na novobydžovském mikroregionu je v rámci Královéhradecka vysoká nezaměstnanost. Nových 200 pracovních míst ale nevznikne, výrobce zdravotnického materiálu se vydal hledat lepší místo. „Důvody uvádí dva a to vysoká hladina spodních vod a nezájem některých obyvatel,“ shrnul místostarosta Bohumil Orel.

Radnice tvrdí, že voda není tak velký problém a dokázala by ji z průmyslové zóny dostat. Proti stavbě nového závodu se však současně postavilo na 800 lidí. „Mezi lidmi jsou obavy, aby tam nebyl jaderný odpad, aby to neozařovalo okolí,“ shrnula obyvatelka města Iva Doležalová.

Poté co firma UJP Praha vyrazila jinam, Nový Bydžov se stále musí vyrovnávat s vysokou nezaměstnaností. Radnici teď nezbývá než doufat, že se brzy objeví jiný investor s projektem, který nebude vyvolávat takové emoce.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)