Policie dopadla muže, kteří na jihu Moravy vykradli 20 domů

Brno - Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech dva muže, kteří podle nich od listopadu vykradli na jihu Moravy 20 rodinných domů s celkovou škodou tři miliony korun. Nejvíce vydělali na vloupání v Dobelicích na Znojemsku, kde si z domu odnesli 2,7 milionu na hotovosti, do rána v Brně 400 000 korun prohýřili, a to především ve veřejném domě, část peněz prohráli na automatech a nakoupili si elektroniku. „Ve veřejném domě si otevřeli účet a se slečnami se dobře bavili dlouhé hodiny,“ doplnil kriminalista Marcel Med. Mužům hrozí za vloupání a porušování domovní svobody až osm let vězení.

Dvojice má podle policie na svědomí vloupání do rodinných domů na Znojemsku, Brněnsku, Třebíčsku a Hodonínsku. Vybírali si objekty, v nichž bydleli opuštění senioři. Mnozí z nich měli životní úspory doma. Do objektů vnikali násilím v noci. Dvě vloupání se stala, když v domech důchodci dokonce spali. Pachatelé si odnášeli zejména peníze, které hned utráceli. V Dobelicích se vloupali do objektu, v němž měl jeho majitel peníze z dědictví. Z ukradené částky 2,7 milionu korun se podařilo kriminalistům 2,2 milionu zajistit.

Muži skončili ve vazbě. Staršímu je 40 let a v minulosti byl šestnáctkrát soudně trestán. Mladšímu je třicet a za mřížemi byl již osmkrát. Oba se majetkové trestné činnosti dopouštějí léta.