Do plzeňské katedrály se vrátí zvony

Plzeň - Jeden a půl milionu korun darovali zatím lidé ve sbírce na nové zvony, které se vracejí do věže plzeňské katedrály svatého Bartoloměje. K současnému Prokopovi časem přibudou Marie, Jan, Hroznata a největší Bartoloměj. Zvony zde chyběly více než sedmdesát let. Celá pětice zvonů by se měla nakonec rozeznít nejpozději v roce 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury.

Vše začalo ideovou soutěží na dostavbu druhé věže katedrály z podnětu plzeňské společnosti Crosscafé. Nová věž se nakonec stavět nebude, do staré však přijdou nové zvony z dílny Rudolfa Manouška. „Katedrála více než druhou věž potřebuje v současné době zvony. Tohle přání jsme vyslyšeli a vyhlásili soutěž, respektive sbírku na pořízení nových zvonů,“ popsal majitel společnosti Crosscafé Jan Janák.

Zvony visely na věži již ve středověku. Většina byla zabavena během války v roce 1942 a přetavena na děla. „Návratem zvonů jsem velice nadšen, protože už před deseti lety jsme se snažili o to, aby se obnovily, ale tehdy na to nebyla dobrá doba,“ řekl plzeňský arciděkan Emil Soukup. „Harmonie zvonů, zvláště těch velikých, to je něco, co tady v Plzni chybí. Plzeňané to ocení, teprve až to uslyší,“ přidal se biskup František Radkovský.

První ze zvonů by mohl být ve věži zavěšen již během letošního září.

Reportáž Davida Růžičky (zdroj: ČT24)