Jednotnou barvu karlovarští taxikáři nechtějí, ceny na dveře ale vylepí

Karlovy Vary – Své plány na jednotný vzhled taxíků karlovarští radní pohřbili. Přesto chtějí jejich provoz alespoň částečně regulovat. Vedení města připravuje vyhlášku, kterou nařídí viditelný přehled základních cen na dveřích auta. Zástupci taxislužeb na požadavek města přistoupili.

Karlovarští radní sami okusili cenové rozdíly mezi různými provozovateli taxíků. Na totéž si magistrátu dlouhodobě stěžují lidé – jízdné se u různých společností liší o desítky, někdy i o stovky korun. Podle primátora Petra Kulhánka často ani není předem zřejmé, kolik cestující za svezení taxíkem zaplatí – ceníky bývají umístěny až uvnitř vozu.

Město se rozhodlo, že provoz taxíků zreguluje – své záměry ovšem prosadilo jenom částečně. Již dříve ovšem město neuspělo s pokusem stanovit cenové stropy. Teď zase radní neprosadili, aby měly všechny vozy stejnou barvu. To narazilo na odpor jejich majitelů – tvrdili, že přebarvení nebo nákup nového auta je příliš drahé a navíc by se tak dostatečně neodlišovali od konkurence. Město výhrady akceptovalo a nakonec samo připustilo existenci stinných stránek záměru. „Nebudeme sjednocovat vzhled taxi, protože je to v mnoha směrech kontraproduktivní,“ uvedl primátor Karlových Varů.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Nakonec tak město prosadilo pouze druhý požadavek – cestující si na dveřích taxíků předem přečtou, kolik za svezení zaplatí. S tímto požadavkem magistrátu souhlasili zástupci taxislužeb, které sdružují asi tři čtvrtiny karlovarských taxikářů. „Dohoda je korektní, s městem jsme našli společnou řeč,“ uvedl Martin Jícha, provozovatel taxislužby, Karlovy Vary.

Město povinnost zveřejnit ceny na dveřích zanese do vyhlášky, která začne platit v létě. Pravidlo bude platit v rámci provozního řádu stanovišť taxislužby. Ten, kdo je nedodrží, městská stanoviště nebude smět využívat.