V Hluku v noci není vidět, město chce dotaci na pouliční LED lampy

Hluk (Uherskohradišťsko) – Staré, neúsporné a často i neefektivní pouliční lampy chce Hluk na Slovácku nahradit novými úspornými LED svítidly. Budou ale stát přes pět milionů korun, město se proto poohlíží po dotaci. Není ale jisté, zda Evropská komise takový projekt podpoří. Potom město pořídí nové lampy ze svého, bude ale dlouho trvat, než se úsporné osvětlení zaplatí.

Pouliční osvětlení v Hluku je staré 40 let a podle místních takřka k ničemu – ulice se utápějí v šeru, pozdním chodcům na cestu spíše než lampy svítí projíždějící auta. „Navrchu cosi svítí, ale dole na silnici nebo na chodníku už nevidíte vůbec nic,“ poznamenal hlucký starosta Jan Šimčík. Za stěží použitelné osvětlení přitom město ročně platí 750 tisíc.

Radnice si nechala vypracovat audit městského osvětlení. Výsledkem bylo důrazné doporučení vyměnit sodíkové lampy za nová LED svítidla – na jejich provoz by městu ročně stačilo 200 tisíc. O to vyšší je však pořizovací cena, oproti dvěma tisícům za sodíkovou lampu by muselo město na každé nové svítidlo našetřit sedminásobek. Peníze by proto město chtělo od Evropské unie. „Shodou okolností tento rok se mluví o tom, že by měla být vypsána nějaká výzva,“ upozornil starosta Šimčík.

Reportáž Josefa Kvasničky a Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík potvrdil, že unie bude úsporné veřejné osvětlení podporovat. „V rámci přípravy Operačního programu Životní prostředí 2014+ se předpokládá podpora úsporného veřejného osvětlení. Její případná realizace závisí na Evropské komisi,“ upřesnil. O peníze na obnovu pouličních lamp ovšem ministerstvo žádalo už loni a neuspělo. Evropská komise upozornila, že dosud zůstávají nevyčerpané dotace v programu Zelená úsporám.

Hluk je v případě neúspěchu své žádosti připraven zakoupit nové lampy ze svého. Pro město to ale znamená zásadní výdaj, lampy se svým levnějším provozem „zaplatí“ až po deseti letech.