Muž postrádal partnerku, podle policie utekla – nutil ji k prostituci

Brno – Z kuplířství, útisku i loupeží obvinili policisté muže, který měl déle než dva roky nutit svoji partnerku k prostituci. Peníze, které tak žena vydělala, jí podle vyšetřovatelů zabavil, aby měl na hru na automatech. K témuž účelu měl také získat peníze při několika loupežích, s komplici přepadl i banku v Brně.

Na svoji stopu přivedl jedenatřicetiletý muž policii sám. Koncem loňského roku přišel oznámit, že jeho dvaadvacetiletá partnerka i s dcerou zmizela. Policisté je brzy našli v azylovém domě – ukázalo se, že od muže utekla, a začala líčit, že ji krátce po navázání jejich vztahu začal nutit k prostituci. Mladá žena se s kuplířem seznámila krátce před svojí maturitou. Protože neměla ideální vztahy s rodinou, hledala tou dobou i bydlení. Mladík jí zdarma nabídl střechu nad hlavou. Brzy se ale jejich vztah změnil, muž chtěl peníze. „Začal posílat svoji přítelkyni do nevěstinců v Brně a ve Znojmě, a to pod pohrůžkou ztráty vztahu a toho, že skončí na ulici,“ popsal policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle kriminalisty Pavla Bojanovského tak činil i v době, kdy byla žena těhotná.

Dívka se do muže zamilovala, ačkoliv ji na konci roku 2010 začal nutit k sexu s cizími muži. „Prostitucí si vydělala měsíčně od třiceti do sedmdesáti tisíc,“ prozradil Bojanovský. Peníze, které žena vydělávala, jí její partner zabavoval. Podle policie je využíval ke hře na automatech a propíjel je. Za noc tak dokázal utratit i třicet tisíc korun.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že muž se dvěma přáteli na jihu Moravy také loupil. „Společně s bratrancem a ještě dalším mužem páchali loupežná přepadení,“ uvedl Bojanovský. Trojice měla přepadnout například kuřimský bar, kde tito muži obsluhu uzamkli v baru a ukradli asi devadesát tisíc korun. Celkem si loupežemi přišli na téměř půl milionu korun. Největší lup, asi 330 tisíc korun, získal muž se svým komplicem při loupežném přepadení Komerční banky v brněnské Purkyňově ulici. K dalšímu přepadení došlo ve znojemském kovošrotu.

Obviněný muž čeká zatím ve vazbě. Policie ho stíhá za trestné činy kuplířství, útisk a loupež. Za první dva mu hrozí až osmiletý trest, za loupež i desetiletý.

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)