Laviny už v Jeseníkách tolik nehrozí

Jeseník – Na druhý stupeň snížila jesenická Horská služba lavinové nebezpečí. Po vydatném sněžení o minulém víkendu platil v Jeseníkách třetí stupeň, který značí značné nebezpečí. Po změnách teplot v posledních dnech se ale vrstvy sněhu spojily, riziko utrhnutí je tak už jen mírné. Druhý lavinový stupeň platí také v Krkonoších.

Když minulý týden napadlo i několik desítek centimetrů nového sněhu. Hrozilo, že se tato vrstva uvolní, v Jeseníkách proto platil třetí stupeň lavinového nebezpečí. Počasí posledních dnů však největší hrozbu zažehnalo. „Díky oblevě, střídání plusových a záporných teplot, došlo ke spojení sněhových vrstev z minulého týdne. Vrstvy se tak částečně stabilizovaly, a snížili jsme proto lavinový stupeň,“ uvedl dispečer Horské služby Jeseníky Jiří Hejtmánek.

Druhý stupeň neznamená, že se lavina nemůže utrhnout, turisté, kteří zůstanou na značených cestách, by však měli být v bezpečí. V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého kotle, Červené hory, další lavinová oblast, o kterou se jesenická Horská služba stará, je na Kralickém Sněžníku. Podle lavinových specialistů horské služby je v Jeseníkách a na Kralickém Sněžníku celkem šest lavinových katastrů a dvacet lavinových drah.

I když se zima chýlí ke konci, horští záchranáři nevylučují, že by třetí lavinový stupeň ještě v této sezoně mohli vyhlásit. „Lavinový stupeň se mění podle počasí, nemusí ani příliš sněžit,“ vysvětlil Jiří Hejtmánek.