Ve Velkých Bílovicích vytvořili nejdelší kolonu traktorů

Velké Bílovice - Celkem 231 traktorů se ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku postaralo o vznik nového světového rekordu vytvořením nejdelší souvislé řady traktorů z jedné obce. Zemědělci svými stroji vytvořili kolonu dlouhou přes 850 metrů. Při posledním zápisu do české knihy rekordů v roce 2007 jich bylo 137.

Nápad pokusit se pokořit rekord podle organizátorů vznikl hned po prvním úspěšném pokusu v roce 2007, jenž u obyvatel sklidil velké ohlasy. „Velké Bílovice patří mezi největší vinařskou obec v České republice a traktorů je tady zhruba 500 až 600. Obvolávali jsme to, počítali jsme tak, že přijede zhruba těch 200 traktorů,“ uvedl organizátor akce Michal Tetur.

V pravidlech stálo pouze jediné omezení - zapojit se mohli výhradně traktoristé z Velkých Bílovic. „Pokud by přijel někdo odjinud, tak bychom ho bohužel nemohli započítat,“ dodal organizátor.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Při posledním zápisu do české knihy rekordů vytvořili v Bílovicích kolonu jenom z továrních traktorů, dneska se do ní ale mohly zařadit i podomácku vyrobené stroje. Na náměstí tak bylo k vidění i několik zajímavých kousků. „S kamarádama jsme si sedli, načrtli plánek a po sobotách a nedělích jsem posvařovali konstrukci a sehnali náhradní díly, které byly potřeba k tomu, abychom to vůbec zprovoznili,“ řekl Vladimír Procházka.

  • Sraz traktorů ve Velkých Bílovicích autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK
  • Kolona traktorů autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK

I díky tomu, že se tentokrát mohl zúčastnit jakýkoli traktor, Bílovičtí svůj rekord překonali. Vozidel se sešlo skoro o stovku více než před šesti lety. Dlouhá kolona traktorů se pak vydala na spanilou jízdu městem.

Kromě svých strojů se Bílovičtí na náměstí pochlubili také svými štrůdly. Místní přispěli zhruba čtyřiceti vzorky podle svých domácích receptur.