Kadaňská kuriozita - nejužší ulička v Česku

Kadaň - Kadaň má tři nové ulice, všechny v městské památkové rezervaci. Jedna z nich, Katova ulička, drží už od roku 2007 rekord - jde o nejužší ulici v České republice. Zdi sousedních domů jsou v jednom místě od sebe vzdálené pouhých 66 centimetrů.

Katova ulička v Kadani pochází z počátku 14. století a sloužila tehdy jako spojovací průchod pro vojsko mezi jednotlivými hradbami. Později se využívala jako odvod vody z městských kašen. Své jméno má z doby, kdy uličku používal městský kat. „Tudy přicházel provádět exekuce přímo na náměstí, protože nebylo možné, aby do města vstupoval hlavními branami,“ uvedl starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

Na svou největší slávu čekala ulička do roku 2007. Tehdy tam komisař agentury Dobrý den přijel na pozvání města změřit její šířku. Od té doby je zapsaná v České knize rekordů v kategorii nejužší ulice. Uvedení Katovy uličky mezi regulérní kadaňské ulice přivítali místní lidé, zejména provozovatelé prodejny v bývalé katovně. „Po osmnácti letech jsme se konečně dočkali názvu naší ulice,“ říká provozovatelka prodejny Edita Frajtová.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Přestože je Katova ulička v nejužším místě široká pouhých 66,1 cm, je s trochou opatrnosti průchozí i pro matky s kočárky. Místní doufají, že se Katova ulička, která bez větších změn stojí přes sedm set let, stane dalším turistickým lákadlem.