Z Valašských Klobouků do Bylnice pojedou vlaky až v létě

Valašské Klobouky (Zlínsko) – Mimořádná výluka, kterou vyhlásila Správa železniční dopravní cesty koncem minulého týdne mezi Valašskými Klobouky a Bylnicí, se notně protáhne. Předpoklad, že by bylo možné trať, která se pohnula kvůli podmáčenému podloží, opravit během týdne, už neplatí. Nyní železničáři očekávají, že se vlaky na trať vrátí až v červnu.

Po trati, kterou podmáčel tající sníh, jezdí až dvanáct párů vlaků denně. Až do poloviny června ale budou všechny končit ve Valašských Kloboukách. Zbytek trasy absolvují cestující v autobusech, které jezdí z Valašských Klobouků do Bylnice a Vlárského průsmyku.

Výluku vyhlásila železniční správa ve čtvrtek večer, když železničáři při kontrole zjistili, že se asi třicetimetrový úsek mezi Valašskými Klobouky a stanicí Brumov pohnul. Způsobil to tající sníh. Předpoklad několikadenního přerušení provozu se rychle změnil v několikaměsíční odmlku vlaků pod Bílými Karpaty. „Budeme muset odstranit nejen koleje, ale i celý kolejový spodek,“ vysvětlil mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Podle Antonína Hauerlanda, který vyloučeným úsekem pravidelně projíždí, ovšem trať k výluce spěla dlouhodobě, už několik let byla u Valašských Klobouků nařízena pomalá jízda. „Napřed byla třicítka, před rokem dali desítku, letos se to rozjelo úplně,“ shrnul cestu trati k výluce.

Josef Kvasnička o výluce na trati 283 (zdroj: ČT24)