Strůjce požáru v masokombinátu Filex dostal deset let

Zlín - Tomáš Trkan půjde na deset let do vězení za zapálení provozovny potravinářské společnosti Filex v Uherském Brodě před více než pěti lety. Rozhodl tak krajský soud ve Zlíně. Jeho komplic Martin Raus, který pomohl případ objasnit, odešel od soudu vzhledem ke svým dřívějším odsouzením bez dalšího trestu. Oběma mužům hrozilo za obecné ohrožení a krádež osm až 15 let vězení. Trkan vinu odmítl, Raus ale čin doznal a svého jednání litoval.

„Jedná se o společensky mimořádně nebezpečný žhářský útok. Naštěstí zde byl ohrožen jen majetek, ne lidské životy. Základním důkazem byla výpověď obžalovaného Rause, kterou podporovaly i nepřímé důkazy. Soud ji tak považuje za věrohodnou,“ uvedl předseda senátu Radomír Koudela. Soud při ukládání trestu zohlednil Trkanovu výraznější roli v trestné činnosti a u Rause kromě jeho doznání a pomoci k objasnění kauzy také to, že si již odpykává zhruba šestiletý trest za předchozí skutky. Propuštěn by měl být až v roce 2015. 

Raus rozsudek přijal a jelikož se v jeho případě vzdal odvolání i státní zástupce Roman Kafka, verdikt nabyl právní moci. V případě Trkana se tak ale nestalo. Obžalovaný se na místě odvolal, proti výroku o trestu podal odvolání i Kafka, který požadoval pro Trkana 11 let. Obžalovaní dnes u soudu nemluvili. Trkanův obhájce Roman Šteffel žádal zproštění obžaloby. Podle něj je Raus nevěrohodný a za svou lživou výpověď „byl odměněn“.

Požárem zničená provozovna
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Státní zástupce Roman Kafka podal obžalobu ve věci už loni v lednu, ale pouze na Trkana. V únoru ji při hlavním líčení u zlínského krajského soudu vzal s ohledem na nově zjištěné skutečnosti zpět. Raus ve věci původně vystupoval jako svědek. Tvrdil, že Trkanovi v září 2007 pomáhal přivézt různé věci, pneumatiky a tlakové plynové láhve na propan-butan. Svědek pak prý z místa činu odjel, aniž věděl, že Trkan hodlá založit požár. Později ale Raus výpověď změnil, doznal svou roli v případu a označil i své komplice. 

Policie proto obvinila i Rause a podnikatele Petra Pavla Bezděkovského, jenž byl stejně jako Trkan stíhán i pro vraždu bývalého policisty Michala Tofla, který kolem sebe údajně vytvořil po odchodu od policie skupinu bývalých kolegů, s nimiž vydíral podnikatele na jihu Moravy. Bývalý jednatel Filexu řekl, že ho lidé spojení s gangem vydírali. Požár se škodou přes 14 milionů korun prý byl posledním krokem ke krachu firmy. Motivem mohl být pojišťovací podvod a výnos z prodeje lukrativních pozemků, na nichž provozovna stála. 

Raus akci detailně popsal, Trkan ale obvinění odmítá

Trkan, jenž je ve vazbě právě kvůli obvinění z vraždy Tofla, vinu za požár odmítá. Raus však zapálení masokombinátu popsal detailně. Muži prý přivezli asi 200 litrů benzinu, pneumatiky, propan butanové láhve i zápalné šňůry. Na dvou místech pak založili požár. Podle Rause každý z nich dostal od Bezděkovského, který si žhářský útok údajně objednal, po 75 tisících korun. Dalšího půl milionu na hlavu měli údajně slíbeno po akci. Peníze však nedostali. 

Raus se záhy poté dostal do rukou policie. Kumpáni od něj prý dali ruce pryč a on tak začal činnost skupiny rozkrývat. Podobně jako Trkana i Rause k soudu dovezla eskorta, neboť si odpykává dříve uložené tresty. Bezděkovský, který údajně zapálení masokombinátu organizoval, loni v červnu ve vazební věznici spáchal sebevraždu.