V Předlicích žijí lidé v nestabilních domech, varuje sdružení

Ústí nad Labem – Ve čtvrti Předlice v Ústí nad Labem nalezli aktivisté ze sdružení Konexe další obydlený dům, který je v havarijním stavu a svým obyvatelům je nebezpečný. Avšak stejně jako některé další domy, které jsou ve špatném stavu, a přesto v nich žijí lidé, se nedostal na seznam předlických objektů, které jsou v dezolátním stavu a zřejmě bude nutné je zbourat. Sestavil ho ústecký magistrát, je na něm dvacet neobydlených budov. Podle vedení města v domě již probíhá místní šetření.

Dům, na který upozornil Miroslav Brož z občanského sdružení Konexe během zasedání ústeckého městského zastupitelstva, stojí v předlické Řeháčkově ulici. Uvedl, že jsou uvnitř propadlé podlahy, dřevomorka, v havarijním stavu je voda. Přesto uvnitř žijí rodiny s dětmi. Na magistrátním seznamu budov, které jsou v dezolátním stavu, se však nedostal. „Nechápu, proč na seznamu města není třeba tento dům a další hrozné domy. Myslím, že o nich město vůbec neví, situaci v Předlicích nezná,“ řekl Brož. Dodal, že úředníky na stav budovy upozornil už minulý týden, město na něj potom prý podalo trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Městská radní pro sociální problematiku Zuzana Kailová (ČSSD) odmítla, že by se magistrát stavem předlických domů nezabýval. Čtvrti, kterou obývají i sociálně slabí lidé, se věnuje dlouhodobě a ví i o domu v Řeháčkově ulici. „Stavební úřad nařídil místní šetření, které posoudí celkový stavebně technický stav budovy,“ doplnil tajemník magistrátu Jiří Javorčák. Zdůraznil, že město svůj seznam nebezpečných předlických budov průběžně mění.

Podle Miroslava Brože hrozí, že pokud budovu, na kterou jeho sdružení upozornilo, prozkoumá statik, bude se opakovat situace, jež nastala loni v případě jednoho domu v ulici Beneše Lounského. Tehdy úřady prohlásily obydlený dům za nebezpečný a nařídily jeho vystěhování. Protože však majitel nezařídil lidem, kteří v budově žili, náhradní ubytování, nakonec se o ně muselo postarat město a složitě hledat jiné ubytování. To navíc bylo pouze dočasné, ubytovna, kam Předličtí zamířili, nedávno ukončila provoz a lidé z ní museli znovu hledat vhodné ubytování.

Některé domy v Předlicích se mohou zřítit (zdroj: ČT24)

Zatím nejvážnější následky měl v Předlicích propad stropu v jednom ze zdevastovaných domů. Uvnitř byli čtyři lidé, zahynula jedna žena.

Městská opozice v posledních dnech upozorňovala, že v Ústí nad Labem chybí koncepce sociálního bydlení. Podle zastupitelů je to kvůli nečinnosti Zuzany Kailové. Vedení města v čele s ČSSD naopak říká, že základy ke kritické situaci v Předlicích položila před lety ODS, která je dnes největší opoziční stranou, když dopustila privatizaci městského bytového fondu. Bytové domy se tak dostaly do rukou lidí, kteří se o ně nestarají.