Báňský úřad nechce stavby nad ložisky uhlí

Most – Severočeský obvodní báňský úřad nechce povolovat nové stavby nad chráněnými ložisky uhlí. Radnice by je chtěly zastavět, báňští úředníci však považují uhlí za strategickou surovinu do budoucnosti, žádosti proto zamítají. Místa, o která se města s báňským úřadem přou, jsou ovšem v místech, kde už domy stojí – dokonce i v centrech. K přehodnocení chráněných ložiskových území nyní vyzval i Ústecký kraj.

Se snahou změnit územní plán narazila například duchcovská radnice. Nová zástavba měla vzniknout na volných pozemcích poblíž centra, plynule by navazovala na tu dosavadní. Nové domy nevzniknou, nepovolil to obvodní báňský úřad. Stejný problém řeší také v Dubí. V oblasti, kde se mělo stavět, jsou dokonce inženýrské sítě, které vznikly v 80. letech, když se připravovala nakonec neuskutečněná stavba panelového sídliště. „Je to lokalita, která je v historii Dubí dlouhodobě určená k zástavbě,“ zdůraznil starosta Petr Pípal.

Pomoci městům a obcím s rozvojem se pokusil i Ústecký kraj. Jeho zastupitelé schválili výzvu k ministerstvu životního prostředí, „Aby přehodnotilo chráněná ložisková území tak, aby se obce mohly rozvíjet,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková.

Báňský úřad nyní zvažuje, že k obecním žádostem bude přistupovat mírněji. „Je nutné individuelně posuzovat každý jednotlivý případ,“ podotkl František Ševčík z Českého báňského úřadu.

Starostové měst doufají, že změna postoje báňského úřadu v otázce chráněných ložisek uhlí jim v budoucnu dovolí stavby domů podle vlastních představ.

Petr Baraňák o sporu o zástavbu severních Čech (zdroj: ČT24)