Z bazénového centra v Karlových Varech unikl chlor

Karlovy vary - Z nového rekreačního centra s bazénem v Karlových Varech dnes odpoledne unikl chlor. V bazénu bylo v tu dobu asi 130 lidí. Někteří z lidí, kteří se jedovatého plynu nadýchali, byli ošetřeni na místě, jiné záchranáři převezli do nemocnice. Záchranáři a hasiči upozorňují návštěvníky, kteří po evakuaci sami odešli, že následky otravy se mohou projevit i později.

„V době úniku bylo v centru 133 návštěvníků, z nichž 25 bylo odvezeno sanitními vozy do Krajské nemocnice v Karlových Varech, 55 osob bylo ošetřeno na místě,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Podle něj se už únik chloru, který se používá na čištění bazénové vody, podařilo zastavit. „Nadále ale prohledáváme prostor s měřícimi přístroji,“ uvedl Kasal. Jak upozornil, lidé, kteří po vyhlášení poplachu z místa odešli, by se měli v případě jakýchkoli potíží obrátit na lékaře nebo na hasiče. „Hasiči zřizují infolinku, která lidem poradí,“ dodal Kasal.

Podle lékařského ředitele nemocnice Josefa Märze nemocnice přijala 30 lidí, z toho byly dvě třetiny dětí. „Všichni už byli ošetřeni, dva dospělí a jedno dítě zůstali ještě v nemocnici na pozorování,“ uvedl.

Událostí se zabývá i policie. „Situaci v bazénu šetříme jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ potvrdila policejní mluvčí Andrea Kávová. Odpoledne se kvůli úniku chloru sešli zástupci hygieny, integrovaného záchranného systému, stavebního odboru a primátor.  

Plynný chlor je jedovatý plyn štiplavého zápachu, který dráždí oči a dýchací orgány, způsobuje křečovitý a dráždivý kašel. Vyšší koncentrace může způsobit otok plic. Příznaky se mohou objevit i po několika desítkách hodin od nadýchání. Záchranáři proto upozorňují lidi, kteří byli v bazénu v době úniku chloru, aby sledovali svůj stav a případné příznaky možného nadýchání chloru. V případě nevolnosti by se měli okamžitě obrátit na lékaře.

Chlor v bazénu unikl i v noci na 23. února. Tehdy ale byl bazén prázdný, nikdo nebyl ohrožen. Celý zásah ale i tak museli hasiči vést v protichemických oblecích.