Kralice připravují velkolepé oslavy 400 let Bible kralické

Kralice nad Oslavou - V Kralicích nad Oslavou chystají oslavy čtyř set let od vydání Bible kralické z roku 1613. Vyhlásili celostátní výtvarnou soutěž, organizují přednášky a besedy. Hlavní program oslav pak proběhne o víkendu 13.-15. září.

Ukázky tisku a dobového zařízení, faksimile různých vydání bible a také návštěvy v podzemí bývalé tvrze, kde působila bratrská tiskárna. Tak vypadá prohlídka Památníku Bible kralické. V souvislosti s blížícím se výročím se zvyšuje zájem návštěvníků.

První jednodílný český překlad bible z původních jazyků vytiskli v Kralicích v roce 1613. V šedesátých letech to potvrdil rozsáhlý archeologický průzkum. Na začátku všeho byl tehdy dvanáctiletý Zbyněk Jašek, který našel první malou literku velikosti zápalky. „Bylo nalezeno víc jak 4 000 literek a spousta typografického materiálu takže skutečně světový unikát, který by stálo za to zapsat do památek UNESCO,“ uvedl Emil Dračka /ČSSD/, starosta Kralic nad Oslavou.

Kralice jsou na objev i na svůj památník patřičně hrdé a připravily velkolepé oslavy. Rozbíhají se besedy, přednášky a semináře, vyhlásily výtvarnou soutěž a do konce tohoto týdne zveřejní i podrobný program zářijových oslav.

Kralice se připravují na výročí 400 let Bible kralické (zdroj: ČT24)