Nejvážněji popálení po frenštátské tragédii snad přežijí, jsou stabilizovaní

Frenštát pod Radhoštěm – Šest mrtvých a jedenáct zraněných – tragický výsledek únorových výbuchů v panelovém domě zůstane pravděpodobně již neměnný. Lékaři jsou přesvědčeni, že dva lidé, kteří utrpěli nejvážnější zranění a u nichž pochybovali, zda se je podaří zachránit, nakonec přežijí. Jejich stav se zlepšil, oba jsou stabilizováni. Zlepšil se i stav dalšího zraněného člověka, který zatím zůstává v nemocnici. Na podporu lidí, kteří osudnou neděli 17. února přišli o domov, se nadále schází finanční pomoc. Chrastava na Liberecku, která předloni dostala z Frenštátu pomoc po ničivých povodních, se rozhodla uspořádat na jejich podporu i benefiční koncert.

Nejvážnější zranění při frenštátské tragédii utrpěl manželský pár, který žil v přízemí panelové budovy, kterou zničil výbuch. Oba utrpěli rozsáhlé popáleniny – žena na 90 procentech těla a muž na 60 procentech. Zejména v případě zraněné ženy lékaři nepředpokládali, že přežije. Teď ale mohl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný sdělit: „V tuto chvíli můžeme říct, že oba pacienti jsou stabilizovaní.“

Z jedenácti lidí, které výbuchy poranily, nejspíš zůstanou v nemocnici sami. Zatím ještě ostravští lékaři pečují o dalšího pacienta, jeho stav ale od počátku nebyl tak vážný jako u manželského páru a brzy by mohl odejít do domácího ošetřování. „Nyní je plně při vědomí, s lékaři komunikuje,“ uvedl mluvčí Oborný.

Zkáza postihla panelový dům ve frenštátské ulici 6. května a jeho obyvatele v noci na neděli 17. února. Záchranáři v troských postupně nalezli šest mrtvých lidí, jedenáct dalších utrpělo zranění. Výbuchy plynu a následný požár dům zničily – propadla se část stropů. Narušené zdi potom museli strhnout hasiči, zbytek odstranila demoliční firma.

Příčinu události vyšetřuje policie. Jejich vyšetřování se zaměřilo především na možnost, že výbuchy úmyslně způsobil obyvatel domu, který při explozi zahynul. Dosud ale nevyloučili ani variantu, že vše bylo výsledkem havárie.

Frenštát pomohl Chrastavě, Chrastava pomůže Frenštátu

Zatímco Frenštát se vzpamatovává z tragédie, pro její oběti stále přichází pomoc z celé republiky. Významně by chtělo přispět město Chrastava, které se rozhodlo dát peníze dohromady na benefičním koncertu. Radnice k výtěžku přidá ještě 100 tisíc korun ze svého rozpočtu. Chrastava tak Frenštátu oplatí dar, který dostala před dvěma lety po ničivých povodních. Frenštát pod Radhoštěm severočeskému městu tehdy věnoval 350 tisíc korun.

Peníze z Chrastavy obohatí konto, které vytvořila frenštátská radnice a sešlo se na něm už 17 milionů korun. A nejde jen o peníze. Česká nábytkářská firma dodá všem poškozeným nové postele. A na frenštátský benefiční koncert v pátek 22. března se chystá mnoho lidí. Lístky mizí po stovkách.