Další střední školy čeká slučování, tentokrát na Hradecku

Hradec Králové - Královéhradecký kraj chystá další slučování středních škol. Tentokrát Střední průmyslové školy v Hradci Králové s Odbornou školou a učilištěm v Hradební ulici. V první jmenované záměr vyvolal bouřlivou reakci s peticí, kterou podepsalo téměř 1 800 lidí.

Krajská rada zastupitelům sloučení doporučila začátkem března. Vedení průmyslové školy tvrdí, že se o něm dozvědělo teprve v polovině února a předem s nimi rozhodnutí nikdo nekonzultoval. Radní Královéhradeckého kraje Táňa Šormová ale říká, že dostatečná debata proběhla a dodává, že slučování těchto dvou škol není novou záležitostí.

Podrobnosti celého procesu navíc krajská radní podle ředitelky průmyslové školy tají. „Když jsme požádali o tento materiál, tak řekla, že je tajný,“ říká Eva Stehlíková, ředitelka Střední průmyslové školy, Hradec Králové. „Podklad, který je vytvořen, je vytvořen pro potřeby školského výboru. Školský výbor je neveřejný, ale dala jsem k dispozici základní údaje na prvním jednání,“ uvedla Šormová.

Slučování škol v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Učitelé průmyslové školy i někteří rodiče sloučení považují za narychlo připravené, školu poškozující. Kraj během dvou let sloučil desítku školských zařízení. Bude v tom pokračovat. „Neumím vám v této fázi ten stop stav říct,“ dodala Šormová. Krajští zastupitelé měli o sloučení průmyslové a odborné školy hlasovat už příští týden. Radní Šormová ale nakonec tento bod z programu stáhla s tím, že se projedná později.