Místo rekonstrukce demolice. V Obrnici padnou vybrané paneláky

Obrnice (Most) - Obec Obrnice u Mostu má ve svém vlastnictví několik panelových domů, které jsou zcela zničené. Jejich rekonstrukce by podle propočtů stála několik desítek milionů korun. Obec se proto rozhodla pro neobvyklé řešení - první z domů chce letos zbourat a na jeho základech postavit levnější přízemní budovu se šesti byty.

Vedení obce si spočítalo, že demolice a následná nová stavba budou výrazně levnější. Navíc podle starostky zájem lidí o větší byty kvůli nedostatku peněz klesá. V domě, který má být zdemolován, jsou samé byty 4 + 1. „Náklady na bydlení v těchto domech jsou poměrně vysoké,“ uvedla Drahomíra Miklošová /ODS/, starostka obce. Ušetřit na nájmu nebo na provozních nákladech bytu je na severu Čech poměrně rozšířený trend.

Celá přestavba by mohla být hotová za osm měsíců, je ale z velké části závislá na dotaci ministerstva pro místní rozvoj. To má letos připraveno na podporované byty zhruba 212 milionů korun, zájem o dotace je ale čtyřnásobně větší. Obrnice proto musejí počkat na rozhodnutí ministerské komise. Žadatelé, kteří dotaci obdrží, budou vyhlášeni v květnu.

Pokud se obecnímu úřadu podaří realizovat projekt podle jeho představ, chce v následujících letech podobným způsobem přestavět další tři panelové domy.

Místo rekonstrukce demolice (zdroj: ČT24)