Pohybová čidla prodražují zlínské Kongresové centrum

Zlín – Kongresové centrum ve Zlíně se prodražuje. Kvůli instalování jiných pohybových čidel, než byla v projektu, musela radnice vrátit Evropské unii půlmilionovou dotaci. Město přitom rozpočet nepřekročilo, naopak koupilo levnější a kvalitnější čidla.

Kongresové centrum ve Zlíně je velkolepé dílo světoznámé architektky Evy Jiřičné. Stavba i po dokončení nabourává městský rozpočet. Po dvou letech jejího provozu úředníci z regionální rady teď přišli na to, že v budově jsou jiná pohybová čidla, než jaká byla v projektu.

Rozdíl je ve výrobci a v designu. Původní čidla měla být antracitová, architekti ale nakonec zvolili čidla bílá, která jsou navíc levnější a mají lepší technické parametry. „Z laického pohledu jde asi o maličkost, nicméně i takové věci je nutné nám hlásit,“ uvedla mluvčí Regionální rady Střední Morava Renata Škrobálková.

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)

Podle náměstka primátora Bedřicha Landsfelda (Zlínská volba) je to až příliš byrokratický přístup. Pravidla jsou ale daná. Radnice proto musela vrátit evropskou dotaci 611 tisíc korun. Kvůli použití bílých čidel s větším úhlem snímání bude navíc regionální rada chtít po Zlínu ještě penále. Jak vysoké bude, zatím úředníci neřekli.